2010-01-31

Ishockey U10 Säter - Borlänge 2-9 (2010-01-30)

Hemmamatch mot Borlänge i Milko Arena på lördag förmiddag. Borlänge tar revansch på Säter efter förlusterna med 2-7 i Milko Mellandagscup tidigare i januari och 1-8 i seriematchen i Borlänge i höstas.

Matchbilder

2010-01-29

Vi har vår i luften ...

... var har ni er?
Skämt åsido! Idag känns det som att våren är på väg - trots att termometern visar -12 grader. Allt är gnistrande vitt efter det senaste snöfallet, solen lyser och isen har släppt sitt grepp över Dalälven.
Ett gräsandpar på andra sidan älven parar sig ...:



... och återvänder till övriga flocken efteråt ...:

... fortfarande tätt tillsammans:

Gräsänderna samlas vid bron över kanalen mellan Runn och Dalälven i Torsång. Där under bron är det nästan alltid öppet vatten - oberoende av temperaturen:


Hemmavid hörs blåmesarnas vårsång:



Och det är fortfarande ljust klockan fyra på eftermiddan:

2010-01-20

Gustav Vasa, Folkets Hus, Säter

Klass 5a och 5b från Kungsgårdsskolan i Säter bjuder på en bejublad teaterföreställning i Folkets Hus i Säter under ledning av dramapedagog Urban Falk om Gustaf Erikssons äventyr i Dalarna samt Gustav Vasas och hans söners vidare äventyr i Sverige.

Urban Falk inleder:

Delar av ensemblen:

Middag i Ornässtugan. Arent Persson (th) med hustru Barbro Stigsdotter och barnen:

Gustav Eriksson (tv), Arent Persson och hans hustru Barbro Stigsdotter serveras en måltid av två pigor i Ornässtugan:

Två pigor serverar mat till familjen Anders Persson i Rankhyttan:

Gustav Eriksson får mat hos Anders Persson i Rankhyttan:

Pigorna på Rankhyttan (eller var det Isala?) spänner hästen för hölasset:

Pigorna gömmer Gustav Eriksson i hölasset:

Hästen drar iväg med hölasset med Gustav Eriksson:

Gustav Vasa med sönerna Erik, Johan och Karl:

Prins Erik sjunger och spelar gitarr:

Prins Erik och kung Gustav diskuterar:

Den krigiske Karl med soldater:

2010-01-18

Ishockey U10 Björbo - Säter 0-4 (2010-01-16)

Match redan klockan 10:00 på lördag förmiddag borta mot Björbo.
Säter vinner med 4-0 efter bra försvarsspel från bägge lagen.

Matchbilder

2010-01-14

Skridskotur på Ösjön

Ytterligare en dag med konstant -15 grader. Dock ingen sol utan dimma och lätt snö i luften. Läste i Dalademokraten att nu är banan på Ösjön mellan Ornässtugan och Storsund plogad. Så här säger Håkan Fernvik som är en av dem som plogat och dessutom tävlingsledare för skridskoloppet Ornäsrännet den 7 februari 2010:
"Jag har aldrig varit med om en sådan här vinter med sträng kyla och ändå svaga isar.
Det såg först lovande ut med sträng kyla. Men när isen började lägga sig tog töväder vid. Sedan vräkte snön ner. Över det tunna istäcket låg nästan fyra decimeter snö och isolerade från kylan." I måndags var isen nästan två decimeter så det gick bra att börja ploga.
Några bilder från dagens tur.
Banans startpunkt Ornässtugan - en turistattraktion sommartid:

Ornässtugan ligger fint ute på en udde i Ösjön. Den plogade banan är bred men isen är lätt knagglig - dock mer lättåkt än väntat:

Lindholmen - ett paradis på sommaren:

Banan slutar vid Storsund - sundet mellan Ösjön och Runn. Sundet är oftast isfritt eller täckt av tunn, förrädisk is pga vattenströmmar:

Självporträtt efter turen. Fukten i luften har frusit fast på glasögonen. Tyckte väl att jag började se dåligt.

Vackra frostbitna björkar vid Dalälven i dagens sista solstrålar på vägen hem:

2010-01-13

Skidtur Gustafs

Idag är det bara 16 grader kallt nere i Dalälvsdalen hemma i Gustafs. Solen skiner och förhoppningsvis är det något varmare högre upp i bergen. Tar en tur med bilen upp till Silvbergs gruvor men ingen skillnad i temperaturen. Tillbaka till "Gustafs skidstadion" vid fotbollsplanen i Mora by där det finns ett antal skidspår av varierande längd mellan 2 och 10 km att välja på. Hänger kameran (Canon EOS 7D) runt halsen och skidar iväg. -15 grader känns rätt behagligt efter den långvariga köldknäppen på 20-30 grader minus.
I början finns bara ett spår att välja på så man behöver inte ta beslutet om hur långt man ska åka direkt.
Spåret går genom en tät björkungskog:

Efter några kilometer är det dags att bestämma sig - 10 km till vänster eller 6.3 km till höger. Eftersom fingrar och tår fortfarande är varma är det ett lätt val. Vänster så klart!:

På väg åt sydväst - mot varmare trakter?:

Solen värmer - när den får chansen!:

Längst bort på 10km-spåret gör jag liten extra sväng på ett par km till den stora kraftledningen som passerar Gustafs. Ledningarna glöder! Är det den höga elförbrukningen pga klylan som visar sig?

Tillbaka vid startpunkten vid fotbollsplanen väntar frusna reklamskyltar på vårens matcher i division 1 norra för Gustafs GOIFs damlag:


Min Canon EOS 7D fungerar utan problem i kyla. Jag har använt den i -25 grader. Jag kan också hantera den - i alla detaljer - med kraftiga skinnhandskar med stickade innervantar av ylle på händerna.
Kameran finns med i stort sett vid alla tillfällen numera. Den är rejält byggd. Vid skidturen i Sörskog i söndags gjorde jag ett ordentligt magplask i ganska hårt packad snö när skidorna fastnade i Boklöfsk V-ställning när spåret svängde brant åt höger längst ner i en utförslöpa. Kameran hängde löst runt halsen och hamnade mellan mej och snön. Varken jag eller kameran skadades. Lite snö på lins och ansikte bara.
Något annat var väl inte att vänta egentligen med tanke på den olycka min "gamla" Canon EOS 50D råkade ut för i höstas: Jag hade parkerat bilen på Hälsingetorget i Falun, lagt in en parkeringsbljett i bilen och hämtat kameran. Gick förbi bilen med kameran i bägge händerna framför ansiktet och kollade inställningarna på lcd-skärmen på baksidan av kameran. Hade helt glömt bort att parkeringen omgärdas av grov kätting hängande ett par decimeter över marken mellan stenstolpar. Jag fick kättingen på vänster smalben och dök rakt ner i det stenbelagda torget. Jag landade på höger knä och bägge armbågarna. Kameran dunkade i stenbeläggningen med en rejäl knall. Som tur var lyckades jag hålla upp kameran så att inte objektivet träffade stenarna först. Nu fick kamerans "bottenplatta" ta emot den värsta smällen medan objektivet - ett sprillans nytt Canon EF 16-35/2.8 L USM II - klarade sig med några märken på motljusskyddet. Kameran fick några rejäla hack på undersidan , höger knä en rejäl bula, vänster smalben skrubbat ca en decimeter och armbågarna lätt skrubbade och ömma. Men kameran fungerade som om inget hänt och fungerar fortfarande prickfritt. Mina kroppsskador gick över ganska snabbt och jag kunde genomföra vandringarna i Italienska Cinque Terre-bergen utan problem någon vecka senare - tillsammans med kameran. Min nya 7D är minst lika gedigen som denna 50D. Det känns betryggande!

Skidtur Sörskog (2010-01-10)

Runt 22 grader kallt i Falun på söndagsförmiddan. Satsar på att ta bilen till Sörskog ca 2 mil NNV om Falun - förbi Grycksbo och Bjursås. Sörskog ligger några hundra meter högre över havet än Falun och temperaturen är ofta 5-10 grader högre där uppe i den här typen av väder - så också idag. Enligt bildens termometer är det bara -14 grader! Åker 13 km-spåret över Koltjärnberget.
Vackra snökristaller i träden:


Utsikt över Rogsjön från Koltjärnberget

Fina hus i eftermiddagssol:

Vindkraftverken snurrar trots att det känns som vindstilla i skogen:

Ishockey U10 Säter - Sala 9-8 (2010-01-09)

Lördagens träningsmatch i Milko Arena mot Sala blir en målrik och spännande historia som Säter till slut lyckas vinna med 9-8.

Bara Måns har koll på fotografen:


Matchbilder

Skridskotur på Runn (2010-01-07)

Säsongpremiär för långfärdsskridsko. Ca -15 grader Celsius.
Runn-is har hittills plogat några kilometer banor utanför Främby udde. Plogarna har ett tufft jobb med snö som sitter fastfrusen i isen på många ställen:

Kafét/restaurangen på Främby udde har öppet varje dag:

Isförhållandena varierar - från svart blankis till kärv snöblandad mer eller mindre skrovlig is:

Snötäcket är inte tjockare än att det går att ta sig fram på cykel:

2010-01-06

Ishockey U10 Milko Mellandagscup

Hela dagen ägnas åt Milko Mellandagscup - ishockeycup för ungdomar födda år 2000 eller senare - i Milko Arena i Säter. En riktig familjefest!
Säter kommer tvåa efter förlust i finalen mot Falun med 4-2.

Finalen inleds med att Ronja Andersson sjunger "Du gamla du fria" vackert och gripande:


Bilder från Säters matcher finns här:
Falun - Säter 4-2 (final)
Säter - Leksand 8-3
Borlänge -Säter 2-7

2010-01-04

Jorden runt på två timmar - Stockholm

Resan börjar i ett vintrigt och kallt (-10 grader Celsius) Stockholm. Tunnelbana från Centralen till Universitet och en snabb promenad förbi Naturhistoriska riksmuseet ...:


... till Bergianska trädgården ...

... förbi misteln ...

... och in i grosshandlare Edvard Andersons växthus.