2011-01-26

Strömstare, Varpans utlopp, Falun

Soligt men kallt, ca -15 grader. Vattnet är isfritt i Östanforsån vid Varpans utlopp. Strömstaren räds inte kylan - den badar och dyker ivrigt:






Nerströms ryker vattnet i kylan:



En andfågel skymtar i dimman ...:


... Det visar sig vara "bara" en vanlig gräsand:

2011-01-24

Änder, Vattenparken, Kupolen, Borlänge

Vattenparken vid Kupolen i Borlänge är ett kärt tillhåll för änder speciellt på vintern. Vattnet är öppet oberoende av hur kallt det är. Nu har kommunen även börjat att mata änderna så här har de det bra.
Det är mest gräsänder men även en bläsand kan ses här. Enligt ornitologerna är det 6:e vintern en bläsand finns här - det kanske tom är samma individ:


Även en par krickor finns här. Idag ser jag bara honan:



En ovanligt färgad grsäsandhona:


För övrigt är det vanliga gräsänder till 99% - med de är fina de med:



2011-01-23

Skridsko på Runn med lunch på Haganäs

Efter morgonens och förmiddagens snöfall börjar solen komma fram så smått. Vi bestämmer oss för en skridskotur på Runns plogade banor från Hälsinggårdsbryggan i Falun till Haganäs i Ösjön. Restaurang Haganäs har öppet kl 11:00-14:00 på söndagarna i janauari till mars med en lockande skridskomeny
Vi hinner inte långt innan det börjar snöa igen - men den lätta pudersnön hindrar inte vår framfart speciellt mycket. Banorna är nyplogade och isen är i det närmaste perfekt. Efter ca en timmes åkning är vi framme vid Haganäs:




Snöfallet fortsätter hela vägen tillbaka till Hälsinggårdsbryggan.

2011-01-17

Sångsvan, Skärsjöbro

Öppet vatten i Grängshammarsån vid Skärsjöbro. Sångsvanarna är tillbaka:

2011-01-13

Soppastopp på Främby udde

Sol, -10 grader och vindstilla. Tar bilen till Ornässtugan och skridskorna därifrån på de plogade banorna på Ösjön och Runn. Lite "knölig" is efter blötvädret för några dagar sen, men klart åkbart. Bättre på Runn än på Ösjön. En fördel är att de flesta förrädiska snubbelsprickorna har frusit igen. Siktar på lunch på Främby udde. Efter ca en timmes härlig åkning är jag framme. Soppastopp låter intressant. Den smakrika gulaschsoppan med bröd och dryck för 65 kronor sitter perfekt:



Efter den goda och mättande sopplunchen är det dags att "stappla" tillbaka till Ornässtugan. Lite stelt till en början men efter ett tag dansar jag fram över isen igen. När jag ska gå de 10-talet metrarna på land förbi Storsund är jag lat och orkar inte ta av mej skridskorna. Efter några steg ligger jag raklång på rygg. Jag dunkar i ryggen samt höger handled och armbåge i isknölarna på den ojämna stigen men klarar huvudet som tur är. Kameran som jag har i en väska på magen landar mjukt! Jag ligger kvar en stund och känner efter. Lite mörbultad, men inget brutet lycklitgvis - bara lite ont i ryggen och högerarmen. Inga problem att åka resterande kilometrar till Ornässtugan och bilen:

2011-01-06

Hurghada by night

Sista kvällen i Hurghada. Vi vandrar in i Bazar-området i stadsdelen Dahar. Här i Dahar bor huvuddelen av Hurghadas infödda befolkning. Ju längre in i Bazar-området vi kommer desto färre turister och desto mindre uppvaktning från försäljare får vi. Försäljningen här är i huvudsak riktad mot egyptier. Torghandel på torget vid moskén:




Vi förirrar oss in i de smala gränderna och blir efter ett tag osäkra på vilket håll vi ska gå åt för att komma tillbaka. Efter lite funderande och dividerande bestämmer vi oss för att gå tillbaka samma väg som vi kom. Det går utan problem och snart är vi tillbaka i de mer turistiska delarna av Bazaren. Här är gatorna avstängda för biltrafik, men man får se upp för mopeder, motorcyklar och andra tvåhjulingar:




Tillbaka på huvudgatan som går förbi vårt hotell. På den här sträckan delar en hög refug gatan. Bra att gå på om man inte vill bli uppvaktad av försäljarna:


Här har Ullared en filial:


Vårt hotell i kvällsljus:


Ulla hittar en lärarkollega i butiken vid vår hotellentré. Han jobbar som lärare i Alexandria men extraknäcker som försäljare. Lärarlöen är så låg - ca 650 kr/månad om jag uppfattade det rätt - att han måste extraknäcka för att klara att försörja familjen:

Snorkling i Hurghada, Egypten

Efter att ha sovit djupt och länge efter gårdagens långa utflykt till Luxor drar vi ner till hotellets (Triton Empire Beach) badstrand för sol, bad och snorkling. Jag håller mej på land idag eftersom jag är lite snorig efter snorklingen tidigare i veckan och passar på att fota istället:


2011-01-05

Luxor, Nilen, Konungarnas dal, Hatschepsuts tempel, Karnak (del 2)

Efter Konungarnas dal åker vi till Hatschepsuts tempel som ligger på sluttningen mot Nildalen. På vägen dit passerar vi en Alabasterverkstad och -butik "Hatcepsout for Alabaster":


Efter en kort information om vad äkta alabaster är och hur man skiljer den äkta alabastern från de falska varianterna - som ofta säljs på gatorna - får vi möjlighet att handla äkta(!) alabaster i butiken:


Från butiken är det inte långt till Hatschepsuts tempel. Hatschepsut var den första - och enda? - kvinnliga faraonen:





Vy över den grönskande Nildalen från Hatschepsuts tepel:




Ulf Lundell har skrivit en sång med titeln Hatschepsuts tempel

På väg till Karnaktemplet tar jag några bilder genom bussfönstret.
Vi passerar dessa 18 meter höga kolosser - Memnons stoder:



Vi åker över Nilen igen:


I Luxor används hästskjuts som taxi:




En segelbåt på Nilen med berget där Hatschepsuts tempel och Konungarnas dal ligger i bakgrunden:


Vi komer fram till Karnaktemplet i 16-tiden. Massor med folk även här:


Maffiga pelare med mängder av inristade figurer och hieroglyfer - dåtidens graffiti?:


Ramses IIs kartusch (namnskylt) finns nästan överallt:



Fruktbarhetsgud(?):
Det finns många Egyptiska gudar att hålla reda på!




Vi samlas vid bussen kl 17:30 för återfärd till Hurghada. Senast klockan 18:00 måste vi passera en speciell checkpoint - annars får vi stanna i Luxor över natten. Hemfärden går problemfritt. Vi är tillbaka på hotellet i 23-tiden - fullständigt utmattade av dagens alla intryck och för lite sömn.