2013-06-30

Svarthakedoppingarna i Ljustjärn har fått ungar

Någon dag efter hemkomsten från Madagaskar åker vi upp till stugan i Djupvik i Våmhus. På kvällen gör vi ett besök vid Ljustjärn för att kolla läget hos svarthakedoppingarna.

På andra sidan tjärnen matar ena doppingen en unge:


En knipa landar:


Nära stranden på vår sida tjärnen ligger ytterligare en doppingunge och sover:


Den andra doppingföräldern smyger upp nära oss:


När den inser att vi inte utgör någon fara dyker den och kommer upp med en vattenödla/salamander i näbben och sätter full fart mot den sovande ungen:






Ungen blir matad och följer därefter föräldern på dess fortsatta jakt efter mat:



2013-06-29

Automatisk animering i Google+

"Om du har tagit en serie foton i följd (minst 5), fogas de samman i funktionen Automatisk förbättring till en kort animering som upprepas."
(från Google+ hjälptext)

Jag hittade de här animeringarna av en slump idag.

Sångsvanarna är fotade vid Hovran utanför Hedemora 2013-04-08 när vi letade efter snögåsen:


Spillkråka 2013-05-08 vid Storsund längs cykelvägen mellan Kyna och Falun:


Stjärtmes på Källslätten 2013-03-17:

2013-06-28

Ivato, Antananarivo - Arlanda, Stockholm

Vi lyfter från Ivato-flygplatsen utanför Antananarivo strax före klockan 13 med Kenya Airways KQ0757 mot Jomo Kenyatta/Nairobi enligt tidtabell.

Antananarivo från ovan:


Vi passerar Kilimanjaro på gränsen mellan Tanzania och Kenya i 15:40-tiden:




Vi landar på Jomo Kenyatta International Airport utanför Nairobi i Kenya i 16-tiden.




Nattflyget KQ0102 med Kenya Airways till Heathrow/London avgår först kl 23:45 så vi får gott om tid att se oss omkring i Jomo Kenyattas avresehall. Jag ägnar mesta tiden åt att leta böcker med bilder och beskrivningar av Madagaskars fåglar. Det finns många bokbutiker på flygplatsen men ingenstans finner jag det jag söker. Vi hittar en egen liten vrå i hallen där vi kan sitta ostörda.

Allt går enligt tidtabellen. Vi landar på ett regnigt Heathrow (terminal 4) en god stund före planerad ankomst kl 06:45 Londontid (08:45 Kenya- och Madagaskartid, 07:45 svensk tid) på fredag morgon:


Vi tar oss snabbt över till terminal 5 och hinner med en mat- och shoppingrunda där innan vi lyfter med Brittish Airways BA0774 kl 10:25 och landar i 14-tiden på Arlanda.

I väntan på tåget hem till Dalarna hinner vi äta en lättare lunch.

Snipp snappp snut - så var sagan slut!

2013-06-27

Andasibe - Ivato, Antananarivo

Dags att åka hem till Sverige igen.
Vi är uppe tidigt, äter frukost i 6-tiden och kommer iväg i 7-tiden. Vi tar oss ner till RN2 via den mycket dåliga grusvägen från Vakona Forest Lodge utan större problem.

Det är en härligt solig men lite kylig morgon.
Några landskapbilder tagna genom Hyundaibussens sidoruta under färd:




Mina skor, som jag hade på mig vid det regniga besöket i nationalparken och även vid nattsafarin i går, har inte torkat under natten i vår bungalow på Vakona Forest Lodge. Överhuvudtaget är det svårt att få något att torka i den fuktiga regnskogsmiljön. Även våra bungalows är troligen fuktskadade med tanke på den svaga men ändå märkbara lukten av mögel. Skorna torkar i bussen innan vi kommer fram till Ivato, Antananrivos flygplats.


Vi kommer till Antananrivo i 9-tiden. Jag passar på att ta några bilder medan vi sakta kör genom stan:






















Det tar tid att ta sig genom stan och ut till flygplatsen. Vi hinner bli ordentligt ππ-nödiga innan vi kommer fram till Ivato i 10-tiden. Flyget till Nairobi lyfter kl 12:45 så vi har gott om tid att checka in och ta farväl av Andry - vår stöttepelare under tiden på Madagaskar. Resväskorna blir incheckade hela vägen till Arlanda via Nairobi och London helt problemfritt. Det tog betydligt längre tid att fixa motsvarande vid avresan från Arlanda.

2013-06-26

Vakona Forest Lodge - Night Safari

Hotell Vakona Forest Lodge arrangerar en Night Safari i regnskogen i hotellets omgivningar. Vi samlas redan i 18-tiden i hotellets pampiga reception/restaurang tillsammans med fem engelsktalande damer. Två guider med ficklampor leder oss in på små bitvis blöta och leriga stigar/vägar. Men det regnar inte i alla fall!

Här kommer några av kvällens byten från dn knappt en timmes långa vandringen:








"Skelettfjäril". En fjäril som angripits av parasitsvampen Cordyceps. Se Cordyceps: attack of the killer fungi - Planet Earth Attenborough BBC :






Vandrande pinne:










Efter safarin äter vi middag, packar och kryper till kojs tidigt. Vi ska äta frukost redan klockan 06 i morgon bitti så att vi hinner åka till flygplatsen i Antananarivo i god tid innan vårt plan till Nairobi lyfter kl 12:45.

Vakona Forest Lodge - Lemur Island

Vårt hotell vid Andasibe-Mantadia National Park heter Vakona Forest Lodge:


Det är ett bungalowhotell med en magnifik huvudbyggnad/restaurang. Vägen dit från nationalparksentrén är på gränsen till ofarbar med Andrys Hyundaibuss. Det är blött, lerigt och spårigt. Man håller på att reparera ett avsnitt där vägen är bortspolad. Det tar oss ca en halvtimme att köra de uppskattningsvis 6-7 kilometrarna.

Restaurangen har slutat servera lunch när vi kommer fram men vi får i oss varma drycker och smörgåsar. Det är skönt att komma in i värmen och torka blöta kläder. Jag ser att frontlinsen på mitt 100-400 mm objektiv är igenimmad på insidan. Men kameran fungerar fortfarande trots förmiddagens ihållande regn. Nu har regnet upphört och det blir genast varmare.

Efter maten är det dags för ett besök på Lemur Island som ligger på gångavstånd ett par hundra meter från hotellet. Lemurer som tidigare har använts som husdjur och levt i fångenskap får här leva fritt. De är ganska tama och matas av turister och personal. Men när det finns gott om frukter i träden på ön är de svårare att komma nära.

Vi får åka kanadensare ett tiotal meter över till ön:



Här finns
svartvit lemur (Black and white Ruffed Lemur):






Red-fronted (Brown) Lemur:





En liten blyg Eastern Gray Bamboo Lemur:








Ulla får besöka av en Red-fronted (Brown) Lemur:




En svartvit lemur kollar intresserat i Ullas kamera:


Med en banan som lockbete vågar även den lilla banbulemuren Eastern Gray Bamboo Lemur sätta sig på Ullas hand:




En Red-fronted (Brown) Lemur på Ullas axel:


Vi umgås med lemurerna i knappt en timme.
På vandringen tillbaka till hotellet passerar vi några färggranna blommor:










Vi checkar in och flyttar in i våra bungalows och vilar upp oss inför nästa äventyr: nattsafarin.