2013-07-30

Fågelskådning per cykel i Kiruna

Vi tillbringar några dagar i Kiruna med umgänge med släkt och vänner och hinner också med några cykelutflykter med fågelskådning i Kirunas omgivningar.

Svarthakedopping i Yle Lompolo:




Lövsångare på taggtrådsstängslet vid värmeverket:


Gulärleskådning vid Kiruna kyrka:


Kiruna med värmeverket och Ala Lompolo från Luossavaara:


Kirunavaara från Luossavaara:


LKAB:


Kiruna från Luossavaara:


Tuollavaara med Bogdanoff-tjärnen i förgrunden:


Korpar vid Bogdanoff-tjärnen:


Gök på Luossavaara:




Jukkasjärvi från Luossavaara:


Ängspiplärka på Luossavaara:


Gråsiska på Luossavaara:


Fågelskådning per cykel på Luossavaara:

2013-07-28

Katterjåkk - Katterjaure på cykel

Söndagen den 28 juli lastar vi cyklarna på bilen och kör de 13 milen från Kiruna till Katterjåkk tillsammans med Ullas son Kristoffer. Planen är att ta oss upp till sjön Katterjaure per cykel - ca 4 km och 200 höjdmeter. De första knappa två kilometrarna går längs en smal grusad bilväg som inte bereder oss några större problem bortsett från några mycket branta backar. Jag har ganska tung last med två sidoväskor bak med kamera och 100-400 mm objektiv i den ena och matsäck och extra kläder i den andra. Vägen övergår i en smalare och stenigare väg lämpad för 4-hjuliga motorcyklar. Den är bitvis smal och mycket stenig och trixig att cykla på. Det blir till att kliva av och skjuta på cykeln ibland. Någon gång får jag till och med bära cykeln uppför de brantaste partierna. Men upp kommer vi!

Kristoffer på väg längs grusvägen nere i björkskogen:


Stigen/vägen är fortfarande bred och väl cykelbar till en början:



Efter bron - som är avsedd för snöskotrar - blir stigen smalare, stenigare och brantare:


Ulla - vars cykel inte är en riktig mountain-bike med sina 28 tums hjul och för smala däck - lämnar cykeln och går sista biten:


Målet är nått:


Min Scott vid Katterjaures strand. Lite väl tungt utrustad med pakethållare, skärmar, cykelväska fram, vajer med lås och ställ:


Lunchpaus vid stranden av Katterjaure:


Katterjaurestugan (privat):


Utsikt över Katterjåkk-dalen:




Tre norska tjejer - mor med döttrar - på väg upp, också på cykel:


Full fart ner längs grusvägen:


Väl nere vid Katterjåkk fortsätter vi längs leden till Riksgränsen där vi tar en välförtjänt fika med glass på Meteorologen Ski Lodge i gamla tullhuset - Riksgränsens äldsta byggnad.

Medan vi fikar mörknar himlen västerut. Ett häftigt åskväder närmar sig. Vi får bråttom att cykla tillbaka till bilen vid Katterjåkk men hinner inte fram innan regnet vräker ner. Genomblöta men nöjda med dagens äventyr lastar vi bilarna och återvänder till Kiruna.

2013-07-25

Harsprångsfallet i Stora Luleälv

Vi fortsätter bilfärden norrut längs E45. Efter ca 180 km korsar vi Stora Luleälv vid Ligga kraftverk. Efter ytterligare ca 10 km längs den trånga älvdalen hittar vi en liten grusväg som leder en bit ner i dalen. Vi stannar och tar en bensträckare. Ett hundratal meters promenad genom tallskogen leder oss fram till märkliga vyer över Stora Luleälv strax nedströms Harsprångets kraftverk. Det är inte mycket vatten i älven men klipplandskapet med de kalspolade hällarna i den gamla älvfåran ger en overklig nästan skrämmande känsla.

Från Wikipedias artikel om Harsprånget:
"Harsprångsfallet, den naturliga fåran, lär ha varit en av Sveriges mäktigaste forssträckor, kanske större än Storforsen i Pite älv. Genom en kilometerlång klyfta störtade sig älven 107 meter i en rad med forsar och fall. Namnet harsprånget, Njommelsaska på Lulesamiska, kom ifrån de snabba svängar i fallet som kan liknas med dem en hare åstadkommer i flykt. Medelvattenföringen i älven i Harsprånget var runt 268 m3/s. Som jämförelse har Pite älv vid Storforsen en medelvattenföring på 120 m3/s."









Så här såg Harsprångsfallet ut 1856. Målningen "Njommelsaska i Lappland" av Carl Svante Hallbeck:


Ytterligare ett tiotal kilometer norrut längs E45 ligger Porjus. Här öppnar sig den trånga älvdalen och övergår i sjön Stora Lulevatten som utgör vattenmagasin för Porjus kraftverk:


Den spännande boken Fallvatten av Mikael Niemi handlar om vad som skulle kunna hända om Stora Sjöfallet-dammen en bit uppströms Stora Lulevatten skulle brista.

Lappstaden, Arvidsjaur

Efter bensträckaren i Strömsund kör vi ytterligare 35 mil norrut längs E45 till Arvidsjaur där vi tar in på det trevliga vandrarhemmet Arvasgården.



Onsdagskvällen ägnar vi åt en promenad in till centrum i Arvidsjaur där handlar mat till morgondagens frukost och äter Souvlaki med tzaziki på grekiska Restaurang Afrodite till middag.

Torsdag förmiddag besöker vi den närbelägna Lappstaden i Arvidsjaurs kyrkby:














På väg tillbaka till vandrarhemmet Arvasgården:

2013-07-24

Strömsund, Jämtland

På väg mot Norrland rastar vi på hembygdsgården i Strömsund. Den ligger behändigt intill E45-an vid Ströms Vattudal. Vi tar en lång promenad genom det ganska omfattande området med historiska byggnader, trevliga butiker och caféer. Det är skönt att få sträcka på benen efter att ha bilat närmare 30 mil från Sveg där vi tillbringade natten på STFs vandrarhem Mysoxen i Sveg

Ströms Vattudal från hembygdsgården i Strömsund:


Hembygdsgården i Strömsund:


Dunderklumpen eller Jätten Jorm på hembygdsgården i Strömsund:

2013-07-12

Kymmendö

Idag tar vi skärgårdsbåten Vindöga ut till Kymmendö:


En grönsiska matar sin unge:










Det kryllar av unga lövsångare i buskarna:


Vi vandrar tvärs över Kymmendö och lyckas efter diverse trassel leta oss fram till August Strindbergs diktarstuga. Stigen är dåligt utmärkt och i förvånansvärt dåligt skick med många blöta partier efter regnet.






Vi passar på att ta ett dopp från Strindbergs badklippa och äta en snabb matsäckslunch innan vi återvänder till hamnen på Kymmendö för transport tillbaka till Dalarö.

Vi passerar en Albin 78 Cirrus med nr 663 i seglet. Min Albin 78 hade nr 72.


Dalarö från sjösidan:


Väl tillbaka på fastlandet igen lämnar vi Dalarö och åker hem till Dalarna.