2016-05-26

Smålom och svarthakedopping

Min bror och jag tar en kort tur till tjärnen med smålommarna idag på förmiddagen i lätt regn. Tre smålommar simmar omkring i den lilla tjärnen. Två av dem håller ihop och kanske är ett par som ännu inte har ägg att ruva. Den tredje ser större och äldre ut. Den kanske har en partner som ligger och ruvar någonstans längs tjärnens strand. Hen håller sig ovanligt nära och verkar hålla noga koll på oss.

Alla tre smålommarna på samma bild med paret i bakgrunden:


Det yngre(?) paret:


Den ensamma smålommen:








Vi ser också en ensam svarthakedopping nära stranden på andra sidan tjärnen. Plötsligt dyker ytterligare en svarthakedopping upp alldeles framför fötterna på oss:


Den simmar nära oss en ganska lång stund - nyfiken och orädd:


2016-05-10

Fjällberget, Leksand

Några bilder från mitt besök på Fjällberget som med sina 525 möh är det högsta berget i Leksands kommun.

En fin skogsbilväg går från Limå bruk (mellan Siljansnäs och Gesunda) ca 11 km västerut till Vådsjön (351 möh). Där ligger porten till Fjällbergets naturreservat som sträcker sig ca 1.5 km upp mot Fjällbergets topp. En lättvandrad stig går längs reservatets nordvästra sida och fortsätter vidare upp till toppen av Fjällberget - 2.3 km totalt.


Det är 25 grader varmt och sol från en klarblå himmel när jag i 12-tiden börjar vandringen upp mot toppen med lätt packning - kamera och kikare - och med tunna gympaskor på fötterna. Efter en knapp kilometer blir jag blöt om fötterna när den fina skogsstigen passerar ett några hundra meter långt myrområde. Ett par någorlunda vattentäta vandringskängor hade suttit bra här. Men de blöta fötterna svalkar något i hettan. Efter myren fortsätter stigen på torr fin skogsmark upp till toppen.

Det är märkligt tyst och stilla i skogen. Endast den friska vindens brus i träden hörs. När jag närmar mig toppen efter en knapp timmes vandring flyger två fåglar upp från stigen och sätter sig i en liten gran tätt intill stigen. I en liten öppning mellan grenarna hittar jag en trädpiplärka som sitter vackert i solskenet:


På Fjällbergets topp:


Flera trädpiplärkor håller till här uppe:




En av många fina vridna torrtallar:




På vägen ner tar jag en kort sväng till Fjällbergs fäbodar som ligger ett hundratal meter väster om naturreservatet alldeles ovanför myrområdet. En av de två stugorna i fäboden:


Utsikten från Fjällberget är begränsad pga att skogen på hygget som gränsar mot naturreservatet har vuxit så högt att man inte kan se över. Här kan man ana Siljan i fjärran:


Längre ner på berget blir Vådsjön synlig:


En fin liten holme i Vådsjön: