2010-12-31

Nyårsafton 2010, Hurghada, Egypten

På väg in för landning på Hurghadas flygplats. Hurghada är ett långsträckt samhälle på strandremsan mellan Röda havet och öknen som brer ut sig västerut ända till Nilen. Öknen är ca 130 km bred där den är som smalast.
Imponerande hotellanläggningar vid Röda havet i södra Hurghada:


Vi landar strax före kl 15 svensk tid (kl 16 egyptiskt tid) efter ca 5 timmars flygning från Arlanda:


Det tar en stund att komma iväg från flygplatsen då vi måste vänta på några passagerare vars bagage dyker upp sent. Vi checkar in på Triton Empire Hotel i Hurghadas nordligaste och äldsta stadsdel Dahar i 17-tiden. Det är fullt med folk i foajén. Nyårsfirandet har börjat. Hotellet bjuder på drinkar. Vi går upp på hotellrummet och börjar packa upp. Jag återvänder till receptionen för att hämta våra biljetter till nyårsaftonsmiddagen. Plötsligt knackar någon mej på ryggen och jag hör en röst som säger "Hej Göran". Jag vänder mej om och där står min kusin Anne-Lis - som jag inte träffat på kanske 10 år - tillsammans med sin Ove. Vilket sammanträffande! De visar mej programmet för nyårsaftonens firande. Vi ska gå en kort promenad till ett annat ställe redan klockan 18. Det finns ingen tid för några större förberedelser. Vi får hasta iväg i stort sett i våra reskläder.
En drink i foajén och sen vandrar vi ut i den Egyptiska mörka kvällen ett par hundra meter till systerhotellet Triton Empire Beach.
Entrén påminner om "tusen och en natt":


Vi hamnar i ett jätterum med golvet täckt av persiska mattor, ett hundratal bord med plats för 20-talet gäster fyller rummet:


Längs tre av rummets sidor är en överdådig buffé med allt man kan tänka sig i matväg uppdukad:






Efter maten blir det underhållning från scenen längs rummets fjärde sida.
Häftig snurrdans:




Magdans:




En livad ryss showar på dansgolvet nedanför scenen ...:


... och poserar gärna framför kameran:


Orkestern spelar medryckande musik resten av kvällen:

2010-12-26

Orgelkonsert i Falu Kristine kyrka Annandag jul 2010

År 1641 fick Falun sina stadsprivilegier. 1642 påbörjades byggandet av Kristine kyrka som stod färdig att tas i bruk 1655. Tornet byggdes 1658-1660. Teglet om kyrkan är byggd av kommer från Rankhyttan i Vika socken. Kalkstenen till pelarna i kyrkan togs från Rättvik.

Ett stämningsfullt ljus möter oss i kyrkan:


Altaruppsatsen och predikstolen utfördes av bildhuggaren Evert Friis år 1669 (enligt informationsblad i kyrkan) :



Anthony Trotzig och hans hustru Maria Lemmens vilkas namn finns på altaruppsatsen var donatorer (se utredning längre ner på sidan):



"Nattvarden" i altartavlan alldeles ovanför Jesus på korset:


I Dalpilen - Kopparbergs Läns Nyhets- och Annons-Tidning - N:r 34. Fredagen den 26 augusti 1887 på sidan sex finns en artikel om Kristine kyrka författad av professor Nyblom.
Så här beskrivs altarprydnaden:

Anthony Trotzigh måste vara den
-Anton Trotzig (1623-1675) som bodde i Falun och som gifte sig (sitt andra gifte) 1660 med Maria Lemmens (1631-1681). Denne Anton Trotzig var son till
-Johan Trotzig (född 1597-01-10 i Stockholm, död 1647-07-06 i Falun och begravd i St. Kopparberg) och hans första hustru Kerstin Grooth, "vilken födde honom 10 söner och 3 döttrar". Johan var direktör över styckegjuteriet vid Stora Kopparberget.
Johan Trotzig var i sin tur son till
-Mårten Trotzig (född 1559-12-01 i Wittenberg i Tyskland, död 1617-03-23 i Stockholm).
Mårten Trotzig var myntslagare åt kungen, och en ung släkting till Mårten (sonen Johan) begav sig till Falun för att fortsätta med liknande verksamhet där. Denna person fick barn där som stannade kvar.
Mårten Trotzig har gett namn till Mårten Trotzigs Gränd (den smalaste gränden i Gamla Stan, Stockholm).
Citat från ovanstående sida:
"Mårten handlade med koppar och kom att bli en av stadens rikaste innevånare. Han blev överfallen och mördad den 21 mars år 1617. Överfallet skedde under en affärsresa till Falun."

Ovanstående uppgifter om släkten Trotzig är hämtade från Anbytarforum: Trotzig

Från Medlemskontakt 2008, informationsblad från Föreningen Kultur och Miljö i Falun artikeln "Falun - en stad uppbyggd på handel, koppar och kanoner" av Örjan Hamrin med början på sidan 10 hämtar jag följande klipp, som visar att Anton Trotzig och hans fru Maria Lemmens donerat altaruppsättningen i Kristine kyrka:

"År 1637 byggde Johan Trotzig sitt residens på Lundtäkten - Trotzgården. Tomten för gården finns kvar i dag och motsvarar Östra Skolans tomt. År 1642, året efter det Falun blivit stad, kom drottning Kristina på besök. Hon skulle bese den nyanlagda staden, gruvan och styckegjuteriet. Hon bjöds då på ett kalas på Trotzgården vars motsvarighet ej överträffats i staden. Det finns bevarade räkenskaper som vittnar om att sällskapet vid kalaset konsumerade ” 6 åmar rehnskt vin, 2 åmar hispanskt, 2 åmar franskt, 1 oxehuvud hispanskt, 1 oxehuvud rehnskt, 27 kannor franskt brännvin, 24 kannor mjöd”. (Dessa gamla mått måste översättas för att ge en bild av kalaset – 1 åhm = 153 liter, 1 oxehuvud = 235 liter, 1 kanna = 2,6 liter. Sällskapet konsumerade alltså 2 100 liter vin och 70 liter konjak).
År 1647 avled Johan Trotzig och efter honom gick styckegjuteriet till sonen Anthony. Denne har, liksom fadern, blivit känd som betydelsefull donator till byggnationen av Kristine kyrka.
Trotzgården har flera gånger drabbats av eld. Den sista byggnaden brann ned så sent som 1970, men källaren finns alltjämt kvar, så den främsta köpmangården från stormaktstidens Falun är inte helt försvunnen ….."

Del av predikstolen:


Minnestavla över Anton Swab, 1654-1712 - bokhållare för kopparvågen och en av dåtida Faluns styrande elit. Även hans två hustrur finns med namn och bild på minnestavlan:


Minnestavla över Nils Gripenhielm, 1653-1706 - bland annat utnämnd till landshövding i Kopparbergs län 1692 och till president över Bergskollegium 1706. Han avled innan han hann tillträda den posten:


Kororgeln är byggd av A Magnussons orgelbyggeri, Mölndal och invigdes 1982. I klang och yttre utformning är den byggd för att likna en barockorgel och därigenom stämma överens med kyrkorummet i övrigt. Närmaste förebild är den förnämliga orgel som Johan Niclas Cahman byggde i Kristine kyrka 1724. Av orgelns 1905 pipor kommer närmare 300 från 1700-talsorgeln. Här framför organisten Mats Åberg bland annat Martin Luthers julkoral "Von Himmel hoch, da komm´ ich her" i bearbetningar av fem olika tonsättare:





Orgelkonserten avslutas med att Mats Åberg spelar bland annat Alexander Guilmants Noël "Nuit sombre, ton ombre ..." på läktarorgeln.
Läktarorgeln - i mycket svagt ljus - byggdes 1905-1906 av E A Setterquist & Son, Örebro. Den restaurerades 1979-1980 av A Magnussons orgelbyggeri, Mölndal och är helt i originalskick:

God Jul!




Julsången framför alla andra med Jussi - den störste genom alla tider!


Samma sång på spanska (Santa la noche) med Andrea Bocelli - den störste nu levande?

2010-12-22

Frusna gulsparvar

Årets längsta och kallaste natt med -28 grader följs av en solig dag - men det är fortfarande -25 grader mitt på dagen. Gulsparvarna flyger inte långt från matbordet när jag kommer ut för att hämta in posten:



2010-12-21

En kall dag

-18 grader eller kallare hela dygnet. Solen står lågt och ger inte mycket värme bakom de tunna molnen över bergen söder om Tunaslätten:


Gustafs ligger i skugga:


Forsen i Grängshammar har fortfarande öppet vatten:


Solens sista strålar lyser upp ett fönster i Silvbergs kyrka:


Tilda och Adam räds inte kylan:

På eftermiddagen och kvällen sjunker temperaturen ner till -28 grader. Årets längsta natt blir också den kallaste.

2010-12-20

Jag är inte gammal nog ...

... att älska ...

Eller kanske "Jag är för ung ... "

Den här gamla (1964) Eurovisionsschlagerfestivalvinnaren(!) dök plötsligt upp i min hjärna.



Non ho l'eta
-Jag är inte gammal nog (Eg: Jag har inte åldern)

Non ho l'età
-Jag är inte gammla nog
non ho l'età per amarti
-jag är inte gammal nog för att älska dej
non ho l'età per uscire sola con te
-jag är inte gammal nog för att gå ut ensam med dej
E non avrei
-Och jag skulle inte ha
non avrei
-jag skulle inte ha
nulla da dirti
-något att säga dig
perché, tu sai
-för att, du vet
molte più cose di me
-mycket mer än mej

Lascia che io viva
-Låt mej få leva
un amore romantico
-en romantisk kärlek
nell' attesa
-i väntan
che venga quel giorno
-på dagen som kommer
ma ora no
-men inte nu

Non ho l'età
-Jag är inte gammla nog
non ho l'età per amarti
-jag är inte gammal nog för att älska dej
non ho l'età per uscire sola con te
-jag är inte gammal nog för att gå ut ensam med dej

Se tu vorrai
-Om du ville
se tu vorrai
-om du ville
aspettarmi
-vänta på mej
Quel giorno avrai
-Någon dag skulle du få
tutto il mio amore per te
-all min kärlek till dej

Lascia che io viva
un amore romantico
nell' attesa
che venga quel giorno
ma ora no

Non ho l'età
Non ho l'età per amarti
Non ho l'età per uscire sola con te

Se tu vorrai
Se tu vorrai
Aspettarmi
Quel giorno avrai
Tutto il mio amore per te

2010-12-19

Innebandy knattespelen 19/12, Lugnet, Falun

Gustafs IK U03/04-lag (delar av) med Tilda:


Gustafs har precis gjort mål. Målskytten jublar:


Nytt mål för Gustafs:


Tilda på plan:



Nytt mål för Gustafs på väg:


Anton spelar för IBF Skönvik:


Tilda har precis tagit av sig skyddsglasögonen: