2009-08-14

Kungsleden, Saltoluokta - Sitojaure (20090728)

Vår vandring i Sarek börjar med middag och övernattning på Saltoluokta fjällstation vid Stora Lulevatten (Langas) som skapas av kraftveksdammen vid Porjus. Solen på väg ned i ett lätt regndis (vy från fjällstationen):

Vandringen börjar med en tuff etapp på 20 km längs Kungsleden från Saltoluokta till Sitojaure. I början går det bara uppför. Efter ca 2 kilometer lämnar vi björkskogen och kommer upp på kalfjället. När vi ger oss tid att titta bakåt belönas vi med fantastiska vyer. Här ser man ytterligare två kraftverksdammar: Stora Sjöfallet och Suorva:

Ljungpipare är ganska vanliga på kalfjället:



Sockertoppen Slugga:

Efter nästan 8 timmars vandring ser vi målet för dagen - sjön Sitojaure. I dess borte ände ligger Rinims sameviste som en port till Sareks nationalpark.

Dagny från Rinim hämtar oss med båt från viken Ripakluokta. Båtfärden till Rinim tar ca 45 minuter. Mötesplatsen är den lilla udden i viken längst ner till höger på bilden:

Vi kom redan på förmiddagen överens med en schweizisk familj att dela båttransporten till Rinim. Här sätter de full fart ner mot mötesplatsen - svårt angripna av mygg och knott. Strax efteråt börjar det regna så jag packar ner kameran i en vattentät packpåse. Det regnar hela kvällen så det blir inget mer fotande den här dagen.

Rinim (från Goggle Earth):

Inga kommentarer: