2009-08-15

Rinim, Sarek (20090729)

I Rinim - alldeles innanför gränsen till Sareks nationalpark - finns det gott om fina tältplatser. Den schweiziska familjen - ett par med son och dennes flickvän - har överlevt den regniga natten och är på väg att ta ner tälten - i skönt värmande solsken:

Rinim är Per och Dagnys sommarviste. Huset är komplett utrustat med TV, telefon, internet, tvättmaskin mm - allt drivet med hjälp av trådlös elektricitet enligt ett hemligt amerikanskt utvecklingsprojekt, snart tillgängligt för gemene man. Dagny är Ullas bästa barndomsvän från Idivuoma. De var klasskamrater i grundskolan. Pers familj tvångsförflyttades på 1920-talet från Karesuando-trakten till Jokkmokk. Bra information om samerna och om tvångsförflyttningarna finns här. Huset ligger väl dolt och skyddat i fjällbjörkskogen men måste ändå förankras med vajrar för att stå pall för de starka vindar som förekommer här:

Per, i röd skjorta till vänster - allkonstnär, filosof och berättare utan dess like och med minst en räv bakom varje öra - trollbinder ett gäng vandrare med en fängslande historia:

Pers och Dagnys hund - vars namn jag tyvärr glömt - är den vackraste, lugnaste och klokaste hund jag någonsin mött. En riktig pärla! Jag är inte speciellt förtjust i hundar normalt men den här kan man inte annat än falla för:

Utsikt över Sitojaure från Rinim:

Vi gjorde en tur med brant klättring upp på berget Namatis - strax norr om samevistet. Från berget ser man öppningen till den trånga dalen Pastavagge:

Utsikt över Sitoätno från Namatis. Sitoätno rinner ut i Sitojaure. Ätno står för ett större vattendrag som man normalt inte kan vada över. En jåkkå däremot ska man kunna passera till fots utan hjälp av broar od.

Smältvatten från Takartjåkkå forsar utför nästan lodräta bergsväggar:

Utsikt över Sitojaure från Namatis med Piutjapakte närmast till vänster, Tjålepakte till höger och Tjirak längre bort till vänster. Kungsleden går strax bortom Tjirak:

Den här ängspiplärkan höll till bland klippblocken högst upp på Namatis:


Sitojaure från Rinim - i kvällssol:

Namatis från Sitojaure:

På fisketur med Dagny vid rodret:

Hunden - vars namn jag glömt - spanar koncentrerat ut över vattnet som är grumligt pga slam som kommit ner i sjön efter senaste tidens myckna regnande:

Lycklig Dagny med två fina firrar:

Dagny är flink med att rensa kvällens fångst som tillagas och äts senare på kvällen. Superfärsk delikatess:

Inga kommentarer: