2012-01-08

Matmarknader, Takua Pa

Bildspel

När vi kommer iland efter båtturen på Taku Pa-floden och "Little Amazon" befinner vi oss mitt i centrala Takua Pa. Vår taxichaufför har parkerat bilen på gatan där vi kommer upp från floden. Det står ett stort marknadstält intill. Vi diskuterar med taxichauffören - som är mycket dålig på engelska - och vi får för oss att det här är den beryktade matmarknaden på söndagseftermiddagarna i Takua Pas gamla stad. Vi kommer överens om att träffas vid taxin när vi har sett nog och vill åka hem.

Vi vandrar runt i och utanför marknadstältet, köper frukt och sätter oss vid busstationen intill och äter frukten. Vi funderar på om det här verkligen är den marknad vi är ute efter. Ulla är skeptisk. Den passar inte riktigt in på den bild hon har i huvudet. Men jag menar att det kan inte vara något annat. Det är ju helt klart en marknad med mat och Takua Pa kan väl knappast ha två marknader?

Det här texten måste väl betyda "Marknad"?






Centrala Takua Pa:


Pilfink, Eurasian Tree-sparrow, Passer montanus, Centrala Takua Pa:


Efter ca en timme kollar vi in några intressanta frukter i ett stånd:


Det är en yngre kille som är förhållandevis bra på engelska som vi diskuterar namnen på frukterna med. Till slut ställer jag den - som jag tycker - dumma frågan: "Is this the foodmarket in Takua Pa Old Town"?
"No!" säger han och pekar "Foodfestival in Takua Pa Old Town is long away".
Jaha - tur att man ställer dumma frågor ibland.
Vi får bråttom bort till vår taxi där som tur är vår chaufför ligger och sover i förarsätet:

Taxichauffören är väl medveten om att vi ska till Takua Pa Old Town. Han måste ha undrat vad vi gjorde på det här stället så länge.
Vi sätter iväg och åker ut ur stan och längs en slingrande landsväg över några kullar ca 6 km tills vi kommer till en ny liten stad som visar sig vara Takua Pa Old Town. Lite märkligt tycker jag det är med "gamla stan" så långt utanför "nya stan" men det kan kanske förklaras med att nya stan är byggd nere vid väg nr 4 som är den stora trafikleden mellan centrala och södra Thailand.
Det är fullt med folk och bilar och vissa gator är avstängda så vi kör runt ett tag utan att hitta någon parkeringsplats. Vi kliver ur bilen vid ena ändan på den gata där matfestivalen håller till och kommer överens om att träffas på samma ställe klockan 18, dvs om ca två timmar. Sen beger vi oss in i folkvimlet. Det här kan man kalla matfestival!:










Motorbikeparkering på sidogata, Matfestival, Takua Pa gamla stad (våra vänner från hotellet - Karin, Björn och lille Elias - passerar uppe till höger):



Vi återvänder till vår avtalade mötespunkt strax före kl 18 och där är vår chaufför. Bilfärden de ca 25 km tillbaka till Nam Khem Pier går problemfritt. Chauffören kör mycket lugnt och fint utan hets. Tillbaka vid Nam hem Pier ger vi chauffören avtalade 1300 Bath som han genast överlämnar till bossen för taxistationen.
Strax efter kl 18 sitter vi på en longtailboat på väg från Nam Khem Pier till Koh Kho Khao och ser solen gå ned över Koh Kho Khaos sydspets:


Det här blev en omväxlande och spännade dag där vi fick prova på att klara oss på egen hand! Thailändarna är verkigen vänliga, hjälpsamma och pålitliga.

Inga kommentarer: