2010-06-06

Naturnatten vid Kolningån, Enviken

"Naturnatten är Naturskyddsföreningens egen natt. Aktiviteter arrangeras på ett hundratal olika platser över hela landet 5-6 juni, natten mellan den internationella miljödagen och Nationaldagen. Syftet är att i den allra härligaste årstiden locka ut folk att uppleva naturen – och göra föreningen känd. Vi i Falukretsen vill använda kvällen för att njuta av forsen vid Kolningån. I höstas förklarade miljödomstolen nämligen att forsen är för fin för att byggas bort"

Citat från Naturskyddsföreningens Falukrets hemsida

Kolningån:


En björktrast i björkarna vid ån:



Storskraken fiskar i ån. Harr?


Falukretsens ordförande Helge Sonntag - tillika aktivitetens ledare - fiskar efter mindre kryp tillsammans med intresserade ungdomar:


Ulla och jag reser tältet för att kunna övernatta:


Bofinkar, lövsångare, trädgårdssångare och härmsångare sjunger med hög volym för att överrösta forsens brus. Vi lyckas till slut få syn på den lite blyge härmsångaren:


En björktrast vakar vid sitt bo:


Envikens gamla kyrka i kvällsolens sista strålar:



Vi vaknar klockan tre på söndagsmorgonen av högljutt fågelkvitter. Det är härmsångaren som redan är igång och sjunger för full hals. Vi ägnar den soliga morgonen åt att studera den lite närmare. Den flyger runt mellan 4-5 träd och återvänder ständigt till sina favoritgrenar. I medljuset från morgonsolen är den lättare att få syn på och fotografera:



Inga kommentarer: