2010-07-01

Kajak i Nyköpings skärgård 2

Efter övernattning på Horsviks vandrarhem i Studsvik - rekommederas! - sjösätter vi kajakerna vid Studsviks brygga på torsdag förmiddag. Mycket bra plats för kajakiläggning med en båtramp med grusbotten och gott om parkeringsplatser för bilen:


Vi paddlar ut mot Stendörren i ganska mulet väder och måttlig västlig vind. Efter att ha paddlat runt några timmar bland alla öar, kobbar och skär i Stendörrsarkipelagen letar vi oss ut mot de yttre öarna. Vi går in i det trånga och grunda sundet mellan St Furskär och Brännskär och in i den lilla viken på Brännskärs norra sida. Vi välkomnas av tre nyfikna får som omedelbart kommer fram och nosar på oss när vi kliver ur kajakerna. Här finns det gott om plana och släta klippor för tältet. Det klarnar upp och vi får en härlig kväll med strålande sol på klipporna.


Ett par strandskator flyger förbi genom sundet:


En av många storskarvar passerar:


Vi tar en promenad runt ön. Härliga klippor att vandra på och öppet hav på sydsidan av ön:


En ejderflock flyger förbi:



En vacker tvåmastare på väg ut i havet:


Järnverket i Oxelösund syns på andra sidan Örsbaken:


Tillbaka vid tältet får vi besök av ett par vitkindade gäss med fyra små dunbollar som betar gräs. De är mycket orädda. Först på cirka fem meters håll börjar de gå undan:


På ett litet skär alldeles utanför vår tältklippa håller ett par silvertärnor till:




Hanen är outtröttlig i sin jakt på fisk som han matar frun på skäret med. Det verkar som om han håller på dygnet runt. Fisket avbryts bara när någon rival kommer för nära. Då går bägge upp och jagar bort inkräktaren. Den flygande silvertärnan är oberäknelig i sitt rörelsemönster och svår att få fast på bild:





En vacker fiskmås seglar rakt mot solen:


En skrattmås fångar småfisk - spigg - vid strandkanten, ...:


...tar upp den på land och rensar den från diverse skräp:

Inga kommentarer: