2010-10-14

Spetsbergsgås, Lindänget, Orsa

Måndag 11 oktober. På väg till stugan i Våmhus. Stannar till vid Lindänget i Orsa för att försöka få syn på de tre spetsbergsgäss som håller till där sedan några dar. Strålande sol och isande kall vind. Fina höstfärger. Tre gäss sitter ute på en smal landtunga:


Zoomar in gässen. Svårt att avgöra vilken sort det är i det skarpa motljuset:


Tisdag 12 oktober. Tar en eftermiddagstur till Lindänget. Nu hittar jag de tre gässen på land och något närmare utsiktplattformen. Nu kan man se att det är spetsbergsgäss:



Efter ca 20 minuter flyger de iväg och landar i vattnet alldeles utanför utsiktsplattformen:




De kommer upp på land en kort stund ...:


... innan de flyger över plattformen in mot land:


De landar på åkern ca 50 meter från plattformen:


Onsdag 13 oktober. Tar en sväng över Fryksås på vägen hem till Gustafs. Härifrån syns Lindänget i viken längst bort. Även utsiktplattfomen kan skönjas:


Nere vid Lindänget hittar jag gässen ute på åkern - tyvärr lite skymda av högt gräs. Jag går ut på plattformen och upptäcker tre gäss i vattnet alldeles utanför plattformen. Oj, oj - har det kommit fler spetsbergsgäss? Kollar upp mot åkern igen - men där är det tomt. Det är alltså samma gamla vanliga gäss som nu ligger där ute i vattnet. På grund av den kalla vinden har jag dragit upp jackhuvan över huvudet och därigenom missat att de flugit rakt över mej igen:



De simmar iväg och går i land på den smala landtungan igen. Jag åker in till Orsa och lunchar. En timme senare är jag tillbaka vid Lindänget och hittar gässen ute på åkern på något närmare håll och med mindre gräs ivägen:


Här kan man se att det är två vuxna spetsbergsgäss med en unge som är född i år. Den ena föräldern står alltid på vakt och spanar medan de andra äter:

2 kommentarer:

sylvia sa...

Det är så kul att följa din blogg.
Alltid är det någon fågel som du får syn på och förevigar och lägger ut på bloggen.
Kvinna tackar och bockar :-)

Göran Bength sa...

Tack sylvia! Ja - fåglar är skoj ... och så finns det så många olika sorter också. Det finns en webplats http://www.artportalen.se/birds/default.asp som visar var de finns!