2015-11-01

Krövelberget, Falun

Foldern "Utflykt till natur i Falun" är ett ALU-arbete initierat av Miljö- och hälsoskyddskontoret i samarbete med Kulturförvaltningen, Fritid Falun och Turistbyrån. Den producerades av Lugnetgymnasiets grafiska utbildnding 1994.

I foldern finns 11 spännande utflyktsmål i Falu Kommun beskrivna. Krövelberget ca 15 km norr om Falu stad är ett av dem och beskrivs med följande text:

"Krövla kommer av det isländska ordet 'kröbla' som betyder något fult och visst kan Krövelberget tyckas fult vid första anblicken. Här finns mycket sten, stora block och branta stup, ja, en riktigt vild natur. Men när Du kliver ur bilen vid vändplanen ändrar du uppfattning. Hela Rogsjön breder ut sig som en spegel. Du ser Toftan, Varpan, Jungfrubergets mast och mer därtill. Du ser långt in i Tuna socken. Men här finns mer att se. Gå tillbaka ett par hundra meter efter vägen och följ sedan stigen upp till bergskammen. Här finns en plats sedan länge kallad 'utsikten'. Varför, föstår Du när Du ser Dig omkring. Toftbyn, Sundborn och Svärdsjö ligger för Dina fötter. Gå vidare upp på platåerna, de högsta punkterna på berget. Det finns bara ett ord - fantastiskt! Här ser Du horisonten miltals bort i alla väderstreck, Till synes oändliga vyer. Har Du kikare med kan Du få en spännande 'upptäcktsfärd'. Ta med en kaffekorg och Dina vänner hit en solig dag. Ni kommer inte att bli besvikna!"

Vi faller för denna intresseväckande text, packar matsäcken och ger oss av. Solen är på väg att skingra det lätta diset. Det är ovanligt varmt denna söndag 1 november. Utmärkt utflyktsväder med andra ord.

Vi kör längs rv 50 norrut förbi Backa, Toftbyn och Gråsala. Ca 2.5 km norr om Kvarntäkt går en grusväg in till vänster. Där finns en vägbom - men den är öppen för tillfället. Efter ca 2.5 km längs grusvägen - som är i utmärkt skick - svänger vi vänster in på den mindre grusvägen som leder till vändplanen uppe på Krövelbergets sydsluttning. Vi parkerar bilen och promenerar den sista kilometern fram till vändplanen medan vi spanar efter stigen som ska leda upp till Krövelbergets topp. Ingen stig finns markerad på vår karta (topografiska kartan i skala 1:50 000 i mobilen via MapApp Topo) och vi hittar heller ingen självklar kandidat i naturen.

Vändplanen är omgiven av tät skog som effektivt förhindrar all utsikt. Men här börjar en tydlig och väl markerad stig upp mot toppen. Den går bitvis mycket brant uppåt och efter ett par hundra meter öppnar sig vyerna. Vi har nått "Utsikten":


Vy över Rogsjön:


Vi fortsätter längs stigen som leder oss upp till Krövelbergets topp (373 möh). Även här står skogen tät och de "oändliga vyerna" är osynliga.
Tillbaka vid utsikten har molnen döljt solen och diset tilltagit. Allt är grått. Några vyer från "Utsikten":

Kvarntäkt, Gråsala, Toftbyn längs rv 50:


Masten på Jungfruberget:


Fläddran, som brukar frysa tidigt på vintrarna och är lämplig för de första skridskoturerna. Toftan uppe till höger:


Sammanfattningsvis. Många vyer som beskrivs i foldern från 1994 har försvunnit pga skogens tillväxt. Men "Utsikten" är mycket lättillgänglig och väl värd ett besök.

Inga kommentarer: