2016-09-19

Fänrikbo

Söndagens vandring upp på Ärtknubben väcker min nyfikenhet på raststugan Fänrikbo på Vildmarksleden.

Ca 1.5 km norr om Sörskog går en fin grusväg österut mot Fjällgrycksbo. Det är samma väg vi körde - fast åt andra hållet - vid gårdagens Ärtknubbsbesök.
Jag följer vägen 5-6 km och svänger därefter norrut på vägen som går brant uppför längs Fänrikbobäcken.
Vägen går över ett vackert(!) hygge med många små lövträdsdungar. Även den här vägen är i mycket bra skick.
Efter drygt en km parkerar jag vid avtagsvägen som leder upp till Fänrikbo.
Den här vägen är gräsbevuxen och säkert farbar med bil men jag väljer att ta en promenad i det vackra och varma vädret. Det är mindre än en km till Fänrikbo - som faktiskt ligger i Falu kommun, medan Ärtknubben ett par km åt sydost tillhör Leksand!

Bilen parkerad vid vägskälet till Fänrikbo:


Efter några hundra meter stannar jag till vid en dunge med många höga vackra aspar. Plötsligt brakar det till och tre stora fåglar flyger iväg från asparna in i den täta skogen. Men en fågel sitter kvar så pass länge att jag hinner ta en bild. Det är en tjädertupp:


Strax efteråt fladdrar något till i en rishög intill vägen. Jag stannar till och spanar och efter ett tag visar sig den här fina rödhaken:
Efter ca 20 minuters promenad kommer jag fram till Vildmarksleden och följer den västerut ca 100 meter in i skogen. Där öppnar sig en solbelyst glänta med raststugan Fänrikbo:


I raststugan finns en kamin:


... bord och bänkar:


... britsar att sova på:


Det lilla huset till höger om stugan är dasset:


Jag passar på att ta en tur (ca 1km) upp på Fänriksbergets topp på 506 möh. Det är 60 meter högre än Ärtknubben men den täta och höga skogen skymmer utsikten åt alla håll.

På väg tillbaka till bilen skrämmer jag upp ännu en tjäder som flyger iväg längs vägen:


Det är gott om lingon häruppe:

Inga kommentarer: