2018-08-04

Rosenstaren i Kaalasjärvi by

"Rosenstaren är en flyttfågel som normalt förekommer på stäpper och i halvöken öster om Svarta havet till Tien Shan. Den övervintrar framförallt i Indien och i tropiska Asien." (enligt Wikipedias artikel om Rosenstaren)

Den här hanen hade förirrat sig till Kaalasjärvi by - ca 20 km väster om Kiruna längs vägen mot Nikkaluokta - där den vistats i Tage Fjällborgs trädgård från midsommar till 8 augusti.

När vi kom tillbaka till Kiruna från vandringen i Katterjåkk-fjällen den 3 augusti fick jag nys om den långväga gästen och kontaktade Tage Fjällborg som bjöd in oss till sitt hem dagen efter. Ett stort tack till Tage för gästfriheten, kaffe med dopp och trevlig samvaro i rummet som vetter mot trädgården. Vi fick vänta ett par timmar innan rosenstaren behagade visa upp sig. Men det fanns gott om andra fåglar att titta på under tiden : lappmesar, lavskrikor, grönfinkar, gråsiskor, bergfinkar, gråsparvar. Även ett antal ekorrar höll till där. Rosenstaren stannade bara ett par minuter innan försvann igen. Tage berättade att han haft besök av ett par hundra fågelskådare från hela Sverige sedan midsommar.













Inga kommentarer: