2009-10-31

Portovenere - La Spezia vandring 20091024

Man kan åka båt eller buss tillbaka till La Spezia från Portovenere. Vi beslöt att vandra. Det ser inte alltför besvärligt ut enligt ledbeskrivningen. Led 1 till Campiglia ska gå på 2 timmar. Därifrån kan man tydligen ta bussen till Acquasanta som är en "förort" till La Spezia. Bussen går troligen ända till La Spezia. Annars är man nere på i stort sett havsnivå i Acquasanta med ca 3 km kvar till hotellet. Campiglia är en liten bergsby mitt på halvön.

Vandringen börjar brant uppåt direkt:

Snart är vi högt ovanför Sankt Peterskyrkan:

och hamnen i Portovenere:

Fantastiskt vackra vyer möter oss. Här ser man marmorbrotten i Carrera i de bortre bergen på andra sidan Poetbukten - som fått sitt namn av att orterna runt bukten var populära tillhåll för poeter som t ex Lord Byron:

Efter en timmes vandring börjar La Spezia synas bakom krönet:

Vi passerar ett övergivet marmorbrott med manshöga marmorblock:

Bakåt har vi fortfarande kontakt med Sankt Peterskyrkan och öarna Isola Palmaria och Isola del Tino strax utanför Portovenere:


Framåt stupar bergväggen vi följer allt brantare ner mot havet. Svindlande vyer:

Högst däruppe går leden:

Sankt Peterskyrkan hänger fortfarande med:

En kvart senare har vi lämnat klippväggen och kommit in i en vacker pinjeskog där även stora trädsmultron växer:

"Sentiero difficultoso" står det på den här skylten som visar leden vi kom på. Tyckte väl att den inte var så lätt ...:

Efter tre timmars vandring når vi första målet - Campiglia. "Lilla Campiglia jag älskar dej" passar bra i det här läget:

Nu har vi La Spezia rakt under oss - 400 meter ner. Klockan är fyra på lördageftermiddag. Det går en buss ner till La Spezia kl 18:15 - om vi nu lyckats läsa tidtabellen rätt. Det känns lite osäkert med tanke på att det är lördag. Vi beslutar att vandra vidare längs led nr 11 till Acquasante. Vi bör vara framme vid hotellet i 18-tiden med tanke på att det bär utför hela vägen:

Efter ett tags letande hittar vi en liten skylt som pekar ut led 11. Den följer en smal gränd i byn:

En hund tittar förvånat på oss när vi kommer klampande nerför gränden. Därefter bär det brant utför i en mörk skog full med kastanjeträd där man tydligen jagar vildsvin på söndagarna. Leden är trappstegsbelagd och går i tvära serpentinsvängar nästan hela vägen ner till Acquasante - 300 höjdmeter från 400 meter till 100 meter över havet på en sträcka av 1485 meter enligt en ledbeskrivning på italienska som sitter uppspikad på ett träd längs leden. Mycket påfrestande för knäna.

Efter en timme är vi nere på landsvägen mellan La Spezia och Portevenere och börjar sista etappen till hotellet. Tyvärr har militären byggt en skyddsmur runt hamnen. Den följer oss ända in i La Spezia och förhindrar all utsikt mot vattnet:

Vi får lite lön för mödan när vi upptäcker ett antal rörhönor i vallgraven intill skyddsmuren:


Väl nere i La Spezia tar vi en kopp te och lite godis på en bar innan vi går till hotellet. Hela vandringen tar ca fem timmar - från kl 13 till 18.

2 kommentarer:

HDR-fotografen sa...

Hej Göran! Jag använder samma objektiv som du gör. Bara det att där sitter en 7D i slutet istället. Slutartiden varierade mellan 1/400 sek. och 1/640 sek. Jag är väldigt nöjd med 7D. Betydligt bättre än min 40D

Göran Bength sa...

Den är nog klassen bättre än min
50D också!