De senaste två veckorna har en Rosaryggad pelikan hållit till i småtjärnarna (lokorna) i Gagnef. Senaste Svalan-rapporten från igår (2011-10-18) anger lokalen Prostdammen mitt i Kyrkbyn i Gagnef. Jag åker dit och stannar till vid Prostdammen. Och se - där ligger den och betar (fiskar?) i strandkanten ganska obekymrad över bilar som passerar och folk som går förbi. Jag sitter kvar i bilen och fotar:
Det dröjer inte länge förrän den kommer simmande längs strandkanten mot mej ...:
... och passerar alldeles intill bilen där jag sitter som på första parkett (Rosaryggad pelikan, Prostdammen, Kyrkbyn, Gagnef):
Den fortsätter att leta godsaker vid strandkanten:
Efter några minuter kommer en kvinna med en hund gående mellan mej och pelikanen. Då lyfter den ...:
... och drar iväg över dammen. Här syns den rosafärgade ryggen:
Den svänger tillbaka och gör en sväng över dammen ...:
... och passerar nästan rakt ovanför mej. Genom att jag sitter i bilen får jag problem med att sikta rätt genom sidorutan. Imponerande vingspann på 225-260 cm::
Den försvinner i nordostlig riktning - kanske till Djupsjön, Mellansjön eller Tjärnsjön ett par hundra meter bort.
Fler pelikanbilder
Enligt
Wikipedias artikel om pelikaner "förekommer de i hela världen där det är varmt eller ett tropiskt klimat. De pelikaner som påträffas i Sverige anses inte spontana utan bedöms utgöra förrymda djurparksexemplar."
Enligt Fågelguiden (Bonnier Fakta) häckar den rosaryggade pelikanen i Afrika men kan uppträda spontant i Egypten, Israel, Italien, Kanarieöarna, Marocko och Spanien. Den är 125-135 cm lång med ett vingspann på imponerande 225-260 cm vilket är mer än både knölsvan och havsörn.
Den här individen kommer nog närmast från Danmark där den observerats i september. Den känns igen på en röd ring runt vänstra benet och en trasig eller klippt fjäder långt ute på högra vingen. Danska ornitologer har varit i kontakt med djurparker i Danmark men ingen har hittills saknat någon rosaryggad pelikan.
En anledning till att den trivs så bra i Gagnef kan vara att det finns gott om bl a rudor i de små åsgropsjöarna i Gagnef enligt
gagneffiske.se
Gagneffiske.se skriver om ruda bl a : "Rudan är en av de minst pretentiösa och mest seglivade av alla Sveriges fiskar. Den trivs i såväl stillastående som rinnande vatten, i bräckvatten, större sjöar och grumliga torvgravar. Den är en varmvattensfisk men kan övervintra även i bottenfrusna gölar i lappmarkerna, genom att med nedsatta kroppsfunktioner ligga begravd i icke frusen gyttja. Den är också fenomenalt tolerant mot låga syrgashalter och föroreningar. Den är trög och stationär samt rotar i botten eller i växtligheten efter föda. Den tillbringar vintern under en upp till 5,5 månader lång dvala nere i bottendyn."
Men pelikanen lär nog få problem när isen lägger sej ...
Haiku:
Exotisk främling
fiskar rudor i lokan.
-Turistpelikan!
eller kortversion:
Pelikan
fiskar rudor
-I Gagnef!