2011-10-15

Glöttret-Tronsjö-Skålmyra-Kårtylla-Rishagen-Verkbäcken-Räfstylla-Trutenbo-Glöttret

Lördagens långvandring - nåja, cirka 8 km i alla fall - går från Runns sydspets vid Glöttret längs landsvägen till Tronsjö, vidare in i skogen förbi Skålmyra till Kårtylla och sedan längs Verkbäckens östra sida förbi Rishagen nästan fram till Truttjärnen där vi färjar oss för hand över Verkbäcken och sedan vandrar vidare längs Kyrkstigen förbi Kaplanstjärnen till Räfstylla och slutligen genom Trutenbo längs Lillälven tillbaka till Glöttret.

Några domherrar är det enda vi ser i fågelväg till en början:


Den kusliga gården Skålmyra. Efter att husen brann ner 1997 finns bara ruiner kvar efter den ståtliga gården Skålmyra som numera är ett av Borlänges mest kända spökställen. Den märkliga historien om Skålmyra och folket som bodde där kan läsas i boken "Det spökar i Borlänge" skriven av Eva Diffner, 1998.



Ett miniatyrlandkskap i mossan på en stubbe:


En flock nötskrikor verkar trivas vid Verkbäcken:



En ståtlig spillkråka flyger upp alldeles framför oss och sätter sig på en björkstam i perfekt fotoläge. Innan jag hinner får upp kameran flyttar den sig bakom stammen. Där sitter den sedan i flera minuter och tittar fram med ett öga då och då för att kolla om vi är kvar. Jag hinner inte fånga den på bild någon gång. Rätt vad det är flyger den iväg snett neråt och försvinner i björksnåren:


Stigen längs Verkbäcken är tidivs blöt och lerig:


Liljekonvaljen har fina röda bär - men giftiga!:


Dragfärjan över Verkbäcken:


Verkbäcken mot Truttjärnen (Verkbäcken är ett av Runns tre utlopp till Dalälven. Lillälven och Prästtjärnen är de andra två):


Svampar i en gammal björk vid Kaplanstjärnen:


Olvon vid Kaplanstjärnen:


Blåmes vid Kaplanstjärnen:


En nötskrika flyger mot solen vid Kaplanstjärnen:


Fyra sångsvanar i Truttjärnen:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fina höstbilder!
Varför visas dom nerklippta på blogspot?

Göran Bength sa...

Tack!
Jo - jag förbereder en övergång till att visa bilden på websidan i större format - 800 pixlar längs största sidan isf 400 pixlar. Jag har därför valt att redan nu lägga ut bilderna i storlek 800 medan den sidlayout jag använder bara har 400 pixlars bredd för bilderna. Därför syns ofta bara halva bilden.

Länken
http://goranbength.blogspot.com/view/classic
visar hur det kan komma att se ut.