2011-10-19

Rosaryggad pelikan, Prostdammen, Kyrkbyn, Gagnef

De senaste två veckorna har en Rosaryggad pelikan hållit till i småtjärnarna (lokorna) i Gagnef. Senaste Svalan-rapporten från igår (2011-10-18) anger lokalen Prostdammen mitt i Kyrkbyn i Gagnef. Jag åker dit och stannar till vid Prostdammen. Och se - där ligger den och betar (fiskar?) i strandkanten ganska obekymrad över bilar som passerar och folk som går förbi. Jag sitter kvar i bilen och fotar:



Det dröjer inte länge förrän den kommer simmande längs strandkanten mot mej ...:


... och passerar alldeles intill bilen där jag sitter som på första parkett (Rosaryggad pelikan, Prostdammen, Kyrkbyn, Gagnef):


Den fortsätter att leta godsaker vid strandkanten:



Efter några minuter kommer en kvinna med en hund gående mellan mej och pelikanen. Då lyfter den ...:


... och drar iväg över dammen. Här syns den rosafärgade ryggen:


Den svänger tillbaka och gör en sväng över dammen ...:


... och passerar nästan rakt ovanför mej. Genom att jag sitter i bilen får jag problem med att sikta rätt genom sidorutan. Imponerande vingspann på 225-260 cm::



Den försvinner i nordostlig riktning - kanske till Djupsjön, Mellansjön eller Tjärnsjön ett par hundra meter bort.

Fler pelikanbilder

Enligt Wikipedias artikel om pelikaner "förekommer de i hela världen där det är varmt eller ett tropiskt klimat. De pelikaner som påträffas i Sverige anses inte spontana utan bedöms utgöra förrymda djurparksexemplar."

Enligt Fågelguiden (Bonnier Fakta) häckar den rosaryggade pelikanen i Afrika men kan uppträda spontant i Egypten, Israel, Italien, Kanarieöarna, Marocko och Spanien. Den är 125-135 cm lång med ett vingspann på imponerande 225-260 cm vilket är mer än både knölsvan och havsörn.

Den här individen kommer nog närmast från Danmark där den observerats i september. Den känns igen på en röd ring runt vänstra benet och en trasig eller klippt fjäder långt ute på högra vingen. Danska ornitologer har varit i kontakt med djurparker i Danmark men ingen har hittills saknat någon rosaryggad pelikan.

En anledning till att den trivs så bra i Gagnef kan vara att det finns gott om bl a rudor i de små åsgropsjöarna i Gagnef enligt gagneffiske.se

Gagneffiske.se skriver om ruda bl a : "Rudan är en av de minst pretentiösa och mest seglivade av alla Sveriges fiskar. Den trivs i såväl stillastående som rinnande vatten, i bräckvatten, större sjöar och grumliga torvgravar. Den är en varmvattensfisk men kan övervintra även i bottenfrusna gölar i lappmarkerna, genom att med nedsatta kroppsfunktioner ligga begravd i icke frusen gyttja. Den är också fenomenalt tolerant mot låga syrgashalter och föroreningar. Den är trög och stationär samt rotar i botten eller i växtligheten efter föda. Den tillbringar vintern under en upp till 5,5 månader lång dvala nere i bottendyn."

Men pelikanen lär nog få problem när isen lägger sej ...

Haiku:

Exotisk främling
fiskar rudor i lokan.
-Turistpelikan!

eller kortversion:

Pelikan
fiskar rudor
-I Gagnef!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Helt otroligt egentligen:)) Mycket fina bilder dessutom! Mvh Marie G

Göran Bength sa...

Ja den verkar trivas här uppe i kylan - och i Gangef av alla ställen. Märkligt!

Anonym sa...

Ja de var ett märkligt besök i Dalarna en höst :-)) Fina bilder fick du oxå!
Den här bloggsidan är mycket trevligare :-)

Göran Bength sa...

Du menar den här med de halva bilderna???

Anonym sa...

Fantastiskt besök och vilka fina bilder. Vilken lycka att få se en så fin fågel:) Hoppas den drar sej söderut nu så den inte fryser ihjäl!

Göran Bength sa...

Tackar! Jo det var en härlig känsla att se den komma flygande rakt mot mej. Den har ett imponerande vingspann. Jag ser i tidningen idag (17/11) att den fortfarande är kvar i Dalarna. Fiskodlingen i Insjön är tydligen populär. Men den drar nog söderut nu när isarna börjar lägga sej.