2012-04-03

Den sjungande och dansande strömstaren, Grängshammar

Jag står på bron över dammen i Grängshammar. Strömstareparet flyger nerströms en bit. Den ena strömstaren sätter sig på stranden medan den andra sätter sig på en sten i ån och börjar sjunga och dansa:
Till slut sträcker den på sig och bröstar upp sig som en riktig tenor:Jag står rakt ovanför vattenfallet ca 20 meter ifrån men fågelns vackra och klara gnisslanden och kvitter överröstar det brusande vattnet. Det är första gången jag hör en strömstare sjunga - en häftig upplevelse. Enligt Fågelguiden sjunger både hanen och honan.

Lyssna: Strömstare (Cinclus cinclus)

Sveriges Ornitologiska Förening säger så här om strömstaren:
"Finns vid strömmande vatten i de flesta svenska landskapen, men den är endast vanlig som häckfågel längs fjällkedjan och i de norra och västra delarna av Dalarna och Värmland".

Sveriges Radio P2-fågeln:
"Strömstaren finns över hela landet, men mest i väster. Antalet häckande fåglar är svårbedömt, i svensk Fågelatlas uppskattas beståndet till högst 50 000 par. Boet är klotrunt med ingångshål upptill och placeras ofta på en klipphylla bakom en vattenridå. Det har konstaterats att en del strömstarar häckar tidigt i södra delen av vårt land för att senare lägga en andra kull i fjälltrakterna."

2 kommentarer:

ellwe sa...

En helt underbar serie bilder på strömstararna. I toppklass
//Leif Wickman

Göran Bength sa...

Tack Leif! Det var en härlig upplevelse.