2012-04-11

Påsklov i Jämtlandsfjällen (3)

Solig morgon med svagare vindar. Vi bokar ytterligare en natt på Storulvåns Fjällstation innan vi drar iväg på en dagstur med något lättare packning - mindre mat och inga reservkläder. Vi följer spåret efter en pistmaskin upp på Getryggens södersluttning. Det är nog den här vägen som den pistmaskin som assisterade den fastnade pistmsakinen längs leden mot Blåhammarens Fjällstation igår tagit. Det blir rätt varmt i solen och nysnön efter den senaste tidens snöfall har en tendens att fastna och bygga upp ett lager med klabbsnö under skidorna tidvis. Ibland har vi perfekt före och ibland går vi med något kilo extra vikt under varje skida.

Vi kommer snart upp ur björkskogen och får fina vyer över omkringliggande fjäll.
Västra Bunnerstöten (>1550 möh):The Mountain Express på väg mot Sylarna:


Storulvåns dalgång:


Storulvåns dalgång med Ulvåtjärns raststuga:


På Getryggens sydvästsluttning:


Platån mellan Getryggen och Blåhammarfjället:


Tväråklumparna (1409 möh) med Getryggen (1382 möh) till höger:


Vi är högt ovanför Ulvåtjärns raststuga och fortsätter mot Blåhammarfjället och leden mot Blåhammarens Fjällstation medan vi försöker hålla den höjd vi har uppnått.
Ulvåtjärns rasttuga med Sylmassivet i bakgrunden:


Vi känner oss sugna på att göra en tur- och returtripp över dagen till Blåhammarens Fjällstation men när vi kommer fram till leden strax under dess högsta punkt mulnar det på söderifrån och föret blir sämre så vi bestämmer oss för att vända åter mot Storulvån igen. Nerfarten från Blåhammarfjället mot Ulvåtjärns raststuga bjuder på fantastiskt härlig skidåkning. Snön bär bra även utanför leden och vi kör långa slalomsvängar på hårdpackad slätpolerad snö. Det gäller dock att se upp för drivor av lös finkornig snö där skidorna ibland hugger fast.

Vi hittar en fin snögrop i hyfsat lä där vi njuter av matsäcken och dagens sista solstrålar. När vi är klara att fortsätta färden är solen dold av moln och alla konturer i snön är borta. Allt är vitt och det går inte att se ojämnheterna i terrängen. Vi åker utför backen nästan i blindo. Ulla dyker i ett oväntat osynligt gupp:

Vår rastgrop till höger om hängdrivan är omöjlig att se med blotta ögat i den helvita konturlösa snön. Jag har lagt på maximalt med kontrast i bilden:


Leden ner mot Storulvåns Fjällstation:


Vi lämnar Ulvåtjärns raststuga med Blåhammarfjället i bakgrunden bakom oss:


Nerfarten till Storulvån Fjällstation går rasande snabbt. De närmaste dagarna väntas regn/snö så vi avbokar rummet, tar en snabb dusch, packar bilen och drar iväg hemåt.
Hemfärden går bra trots ihållande regn mest hela tiden. Vi kommer hem till Falun klockan 23 efter 520 kilometer på ca 7 timmar inklusive en timmes paus för mat och tankning i Sveg.

2 kommentarer:

Diarullen sa...

Storslagen natur vackra bilder därifrån :-)
mvh micke

Göran Bength sa...

Ja, storslagen är rätta ordet - men det krävs klar sikt för att fullt ut kunna njuta av vyerna. Vi hade tur som i alla fall fick nästan en hel dag med bra förhållanden.