2012-11-01

Gola dell'Infernaccio, Chiesa San Leonardo, Sorgente del Tenna - Le Marche, Italia

Gårdagens regn har upphört och det ser ut att bli en solig dag igen. Hotellägaren föreslår en utflykt till Gola dell'Infernaccio - Helvetets gap - en bit upp i Val di Tenna. Infernaccio betyder egentligen "värre än helvetet" (inverno=helvete)

Gola dell'Infernaccio är ett av de mest besökta utflyktsmålen i Monti Sibillini.

Det går en fin belagd väg via Montefortino upp till den lilla bergsbyn Rubbiano. Därefter följer några kilometer bra grusväg upp till en stor parkering. Vi stannar på en mindre parkering ca en kilometer innan och promenerar sista delen av vägen.

Vi får fina vyer norrut över Balzo Rosso och Monte Amandola på andra sidan dalen ...:


... och Montefortino och Monte San Martino österut ...:


... och den lilla kyrkan Chiesa San Leonardo ovanför Gola dell'Infernaccio längre in i Val di Tenna:


Val di Tenna omges av Monte Priora (2332 möh - näst högsta toppen i Sibillini-bergen) i norr och Monte Sibilla (2173 möh) i söder.

Från parkeringen (953 möh) vid vägen till Gola dell'Infernaccio. Det förekommer en del kor som också använder stigen i dalen:


Fortsättningen av vägen är avstängd för fordonstrafik pga risk för nedfallande stenar och instabil vägbana.

Vi vandrar leden E9 genom Gola dell'Infernaccio upp till Sorgente del Tenna (Tennas källa) och tillbaka med en avstickare längs 229 upp till San Leonardo:


Monte Prioras södra sluttning mot Val di Tenna:


Vägen till Gola dell'Infernaccio, Val di Tenna (med Samsung Galaxy S3):


Det är bara ca en kilometer fin grusväg från parkeringen till porten till Gola dell'Infernaccio.

Den breda vägen slutar nere vid en bro. Där finns en tunnel för 4-hjulingar som leder förbi Gola dell'Infernaccio. Den fortsatta stigen in i Gola dell'Infernaccio är smal, kuperad och stenig - ganska svårgången:


Stigen till Gola dell'Infernaccio (med Samsung Galaxy S3):


Gola dell'Infernaccio, Val di Tenna (med Samsung Galaxy S3):
Fiume Tenna uppströms Gola dell'Infernaccio:


Vägskälet mot San Leonardo:


Vacker bokskog längs stigen upp till San Leonardo (med Samsung Galaxy S3):


Benved - på väg upp till San Leonardo:


Hur lång tid tar det att bygga en kyrka ensam? Enligt Padre Pietro Lavini är 40 år inte tillräckligt. Och du måste också ha den gode Guden på din sida!
Eremiten Padre Pietro Lavini beslutade att ta sin tillflykt till de avskilda vägarna i Sibillini-bergen för att bygga kyrkan San Leonardo på den plats där resterna efter ett antikt Emeritage (eremitbostad) låg. Efter 40 år av oavbrutet arbete, uppmuntran och motgångar och fysiska umbäranden arbetar "Guds murare" oförtrutet vidare. Han är nu 85 år

Chiesa San Leonardo (1128 möh) (med Samsung Galaxy S3):
Chiesa San Leonardo (med Samsung Galaxy S3):


Utsikt mot Adriatiska havet från San Leonardo:


Vi återvänder ner till Fiume Tenna nere i dalen och fortsätter vandringen uppströms mot Sorgente del Tenna (Tennas källa). Stigen är bred och oftast lättgången nära ån/bäcken. På ett par ställen går det brant uppför. Efter några kilometer kommer vi fram till Sorgente del Tenna (med Samsung Galaxy S3):


Sorgente del Tenna (1178 möh) är en lummig platå omgiven av höga berg på tre sidor: Monte Priora (2332 möh) och Pizzo Berro (2259 möh) i norr, Monte Bove Sud (2169 möh) i väster samt Cima Vallelunga (2221 möh) och Monte Sibilla (2173 möh) i söder. Dalen delar sig i två dalar som går upp mot varsitt pass mellan bergen. Stigen/leden fortsätter upp mot det västra passet - Passo Cattivo (1869 möh) dvs det ondsinta/elaka passet. Egentligen vill vi gå upp dit för att få fina vyer över västra sidan av Monti Sibillini men det är lite för sent på eftermiddagen och vi har ännu inte hunnit äta lunch. Det blåser kalla vindar uppifrån bergen och mörka moln drar in över dalen. Marken här uppe är ganska blöt och söndertrampad av kor:


Vi hittar en hyfsad plats i lä för vinden och äter snabbt vår matsäck och börjar vandringen tillbaka.

Fiume Tenna uppströms Gola dell'Infernaccio:


Ormbunksblad uppströms Gola dell'Infernaccio:


Nere vid Gola dell'Infernaccio möter vi ett italienskt par som skrattande frågar om vi sett björnen. De visar ett foto i sin kamera och det ser verkligen ut som en liten björn. De följer med oss några tiotal meter och visar oss var den är:
När jag fotar Ulla vid björnen börjar hon peka och gestikulera. Det brusar från vattnet där jag står på en smal bro så jag hör inte vad hon säger. Jag vänder mej om och hoppar förskräckt åt sidan. En ko - följd av en liten kalv - är på väg att buffa till mej i baken för att komma förbi:
Som vanligt hinner vi inte tillbaka till hotellet innan det blir mörkt.

Enligt vår guidebok är dagens vandring ca 15 km lång med en höjdskillnad på 600m upp och 600 meter ner plus ett par kilometer och några hundra meters höjdskillnad för avstickaren upp till San Leonardo och tillbaka. Det känns i benen!

Inga kommentarer: