2012-12-01

Fjärilshuset, Hagaparken, Stockholm

Lördagens utflykt till Fjärilshuset i Hagaparken "en tropisk regnskog i Stockholm" börjar med buss 515 från Odenplan till Haga Norra. Snövädret har nog ställt till det en del med busstransporterna. Normalt går bussen varje kvart. Efter en halvtimmes väntan kommer en extrainsatt buss. Bussföraren saknar stämpel så vi får åka gratis.

Efter en kort promenad in i Hagaparken och förbi Koppartälten kommer vi fram till Fjärilshuset.

Det är fuktigt och varmt inne i den tropiska regnskogen. Kameran blir blöt av kondens. Linsen immar igen och jag får torka om och om igen för att kunna fota. Det är i alla fall bara på utsidan som fukten sitter. Men det kanske inte är så lämpligt att byta objetiv här inne innan utrustningen har acklimatiserat sig.

Utöver fritt flygande fjärilar och fåglar finns en hel del andra spännande djur och växter att titta på.

Dabbagam (Uromastyx Acanthinura)
Finns i öken och klippområden i nordvästra Afrika. Ca 35 cm. Vegetarian. Kroppsfärgen varierar med ålder, kroppstemperatur och tillgången på UV-ljus:


Tusenfoting (Archispirostreptus gigas)
Finns i Östafrika, från Mocambique till Kenya.
Livslängd: 6 år
Längd: Upp till 38 cm
Omkrets: 7 cm
Antal ben: 256
"Försvarar sig genom att utsöndra ett giftigt sekret från körtlar som sitter längs sidan av kroppen. Denna gulbruna vätska både luktar och smakar väldigt illa, detta för att inte rovdjur ska äta upp dem. På huden orsakar det missfärgning och symtom kan uppstå som klåda, sveda eller mindre allergiska reaktioner. Undvik att få sekretet i ögonen och munnen vilket kan leda till värre symtom som svullnader, yrsel, huvudvärk, illamående, kräkningar eller allvarliga allergiska reaktioner. Sekretet innehåller massa olika gifter som både är allergi- och cancerframkallande, man bör därmed undvika allt för mycket kontakt med dem." (Från Kryp - Nordens största forum inom ryggradslösa djur


Fina clownfiskar:
Okänd större fisk:


Glad fisk;
I butiken finns en hel del intressant litteratur mm att köpa t ex en plansch över Svenska Dagfjärilar framtagen av Göran Liljeberg:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiska bilder. Mycket vackra!
Assar Nordfors

Göran Bength sa...

Tackar, Assar!