2013-09-27

Madagaskar - juni 2013 -- Reflektioner


Vi bokade resan i slutet av december 2012 hos vår favoritresebyrå Lejonresor i Göteborg. (Vår guide Andry säger "Lejon Resort" på franskt vis med betoning på sista stavelsen och skrattar hjärtligt). Lejonresor är alltid lyhörda och tillmötesgående för våra önskemål och arrangerade en skräddarsydd resa till bra pris. Vi fick också en förstklassig guide i Andry Ravony. Jag kan verkligen rekommendera Lejonresor - och Andry - och Madagaskar!

Under våren och försommaren dök ett par orosmoment upp:
- gräshoppsinvasion av "bibliska" mått täcker hela södra Madagaskar och når snart Antananarivo
- val på Madagaskar.

Gräshoppor såg vi under totalt ca en kvart vid ett tillfälle. De störde oss inte det minsta. Men för många malagasser ställer de nog till en hel del problem både akut och långsiktigt.

Jag följde turerna kring valet på Madagaskar intensivt via internet veckorna före avresan. Från början var det tänkt att valet skulle hållas i slutet av maj. Det flyttades senare till slutet av juni, någon dag före vår hemresa. Senare flyttades det fram till 23 augusti. Nu är det 25 oktober som gäller. Det ska bli intressant att se hur detta utvecklar sig.

Hur som helst: vi kände oss trygga hela tiden på Madagaskar. Malagasserna - speciellt på landsbygden och i mindre orter - är otroligt vänliga och hjälpsamma. Nu var vi i och för sig inte ute på stan efter mörkrets inbrott och i Antananrivo och större städer hade vi sällskap av Andry.
Vi råkade inte ut för någon efterhängsen säljare typ de vi blev uppvaktade av i Tanzania.

Vi såg inga upplopp eller ens antydan till oroligheter. Mycket lugnt jämfört med sommarens händelser i Stockholm-Husby, Egypten och Turkiet. Det vi såg av nationaldagsfirandet liknade mest vårt Barnens dag.

Nu är tydligen Kenya hårt ansatt med både brand på Jomo Kenyatta och terroristattack i Nairobi.

Vi hade inga hälsoproblem. De oroliga magar vi fick berodde helt säkert inte på maten utan på de tabletter vi åt mot malaria.
Inga myggor störde oss. Jag behövde aldrig använda myggmedel - inte ens i den fuktiga regnskogen. Men vi sov alltid under myggnät för säkerhets skull.

Reseberättelse

Inga kommentarer: