2014-10-29

Trattkantareller på Bondberget

Onsdag den 29 oktober bestämmer vi oss för att bestiga Bondberget med sin topp på 301 möh strax öster om Grycksbo. Vi tar bilen till Bergsgården vid sjön Varpans nordvästra hörn. Därifrån går en rätt fin grusväg upp på Bondbergets sydöstra sluttning. Vägen går upp till en telemast ganska nära Bondbergets topp. Vi stannar vid en mindre skogsbilväg ca 1.5 km från toppen och vandrar längs den vägen och därefter längs en fin men bitvis mycket blöt stig upp till ödegården Bondberg.

Stigen går över ett stort hygge med fin utsikt över Falun på andra sidan Varpan. Lasarettet sticker upp bakom flerfamiljshusen på Lustigknopp och radhusen på Trappstigen. Längst till höger syns Söderbaumska skolan (gamla seminariet) framför Stora Kopparbergs kyrka:


Från ödegården är det bara ett hundratal meter upp till Bondbergets mycket flacka topp. Ulla hittar trattkantareller i massor:
Norrut ligger Rogsjön och den lilla orten Rog:


I nordväst skymtar Bjursås mellan träden:


... och vindkraftverken i Sörskog:


Vi tar vägen mot Studsarvet tillbaka. Ulla upptäcker en tallbit som jag tyvärr inte hinner få med på bild.
Så småningom kommer vi ut på grusvägen som går upp till telemasten och efter en stunds vandring i brant medlut når vi fram till bilen.
Klockan är nu strax före 16 och solen står lågt. Enligt kameran är klockan strax före 17 men jag har glömt att ställa om den till vintertid.

1 kommentar:

Sofia sa...

Vilka otroligt vackra bilder!