2015-03-15

Koppången,Orsa

Knappt 40 km från Djupvik (ca 30 km norr om Orsa längs E45) ligger naturreservatet Koppången. Nu på vårkanten är det ett helt underbart skidområde med vida öppna vita vidder. Skaren ligger bärig och hård - nästan som is - efter senaste tidens soliga varma dagar och kalla nätter. Söndagens strålande sol mjukar upp ytan en aning på eftermiddagen.


Vi åker fritt på skaren utanför de markerade lederna till Blomtäkts fäbodar. Där finns en raststuga. Massor med folk sitter och solar och grillar och äter matsäck när vi kommer dit. Vi fortsätter upp till vindskyddet i Stora Tunturibergets sydsluttning.


En stor fördel med Koppången är att skoteråkning inte är tillåtet. Det är skönt att slippa odören och oljudet från skotrarna. Medan vi äter vår matsäck kommer ett hundspann i full karriär över myren:
Efter matsäckslunchen tar vi en tur upp på Stora Tunturiberget som är Koppångens högsta punkt med sina 650 möh. "Tunturi" är ett finskt ord för "fjäll" men hela toppen av Stora Tunturiberget är klädd med gammal skog som begränsar vyerna.
Nere på de vidsträckta myrarna öppnar sig utsikterna över de omgivande bergen.
På Mässingberget i väster står 11 nybyggda (hösten 2014) vindkraftverk:


Vi återvänder till Blomtäkt och fortsätter vår fria åkning på skaren ner över myrarna söderut några kilometer innan vi vänder tillbaka åt nordväst mot bilen vid E45:an.
Vi hittar varglav på nästan varje torraka:


Inga kommentarer: