2015-03-25

Svart svan i Rosse, By, Avesta

En svart svan upptäcktes av Mats Forslund i Bysjön vid Rosse i By, Avesta fredagen den 20 mars. Media har rapporterat flitigt om svanen de senaste dagarna. DalaDemokratens helsida från tisdagen den 24 mars väckte mitt intresse.
Reportaget i DD: En autraliensare på tillfälligt besök
Intervju med Mats Forslund i DD: Inte så ovanlig som man knske kan tro.

Idag, onsdag den 25 mars, åker jag ner till Avesta för att kolla in svanen.

Rosse ligger ca 20 km från Avesta vid Bysjön som är en del av Dalälven. Jag åker till bron över ån Ånan där den rinner ut i Bysjön vid Rosse. Enligt Svalan - rapportsystemet för fåglar - är det här den ska finnas. Jag blir överraskad av att det är helt tomt på folk. Det borde vimla av skådare och andra intresserade här.

Jag stannar i en korsning ca 50 meter öster om bron och kollar på kartan att jag verkligen är på rätt plats. Det är gott om vatten i närheten och Bysjön i sig är stor så det finns många ställen svanen kan vara på.

Jag parkerar bilen i korsningen och kliver ut. Något vitt skymtar i vattnet norr om bron. Jag smyger mig fram och upptäcker ett par storskrakar:


Det är kallt ute. Bara någon plusgrad och isande nordlig vind. Jag fortsätter trots det över bron och ... där ligger svanen - i Årängsåns utlopp i Ånan/Bysjön:
Den simmar över till motsatta stranden där den betar växter från bottnen:


Jag går ner till stranden och sätter mig på huk nära vattnet. Svanen kommer nyfiket närmare:


Den passerar på bara några meters avstånd och fortsätter en bit uppströms:


Jag känner mig nöjd med de bilder jag fått och återvänder till bilen. Svanen ligger nu strax söder om bron tillsammans med ett par gräsänder. Den spanar bort mot bron och verkar fundera på att ta sig över den:


Plötsligt lyfter den och flyger på låg höjd över bron:
Den passerar mellan två bilar:


... och landar så småningom i vattnet ett 50-tal meter norr om bron:
Landningsplatsen ligger tyvärr skymd bakom några buskar så jag missar själva landningen.

"Den här svanen är inte märkt så det är ingen rymling" enligt upptäckaren Mats Forslund som är ornitolog och medlem i Dalarnas Ornitologiska Förening.

Mats kommenterar en bild på den flygande svanen som jag lagt upp på Svalan
"Bra med en flyktbild Göran! Nu ser man att arm- och handpennor är både vita och svarta och ej rent vita som hos en gammal fågel. Där med en fågel som är något eller några år gammal."

Fler bilder på svarta svanen

1 kommentar:

Karin Henning sa...

Hej, för ett par veckor sedan såg jag ett svart svanpar! på Åland. Jag tror att det var den 1 maj. De gled så vackert fram i viken som ligger strax utanför Mariehamn, vid sjön Lumparen.Lemlandsvägen 653 är adressen på gården och sommarstugan som jag befann mig i ligger nere vid vattnet. Jag var inne och hann inte ta något foto för de simmade vidare bakom vassen. Det var en fantastisk upplevelse. Jag har varit där runt den 17 maj men såg de inte då.Svara mig gärna, jag fortsätter att titta efter de svarta svanarna i sista helgen i maj. hälsningar Karin