2017-03-24

Buss och vandring till Aguas Calientes

Idag ska vi ta oss till den lilla orten Aguas Calientes som är utgångspunkt för att komma upp till Machu Picchu.

Vi startar med egen buss från Hotel Kouyllur i Cusco i 8-tiden på morgonen. Efter ca 50 km (1 timme) stannar vi och njuter av utsikten över Urubambadalen, som var Inkafolkets heliga dal – El Valle Sagrado de los Incas. Här rinner floden Urubamba västerut och passerar så småningom Aguas Calientes på sin färd ner till Amazonas. Vi kommer ner i dalen i orten Urubamba:Vår utmärkta reseledare Eliana berättar livfullt och insiktsfullt om Inkafolket och Den heliga dalen:


Chauffören och Eliana utanför vår buss:


Från Urubamba fortsätter resan vidare västerut i dalen ca 20 km till den gamla Inkastaden Ollantaytambo. Från Ollantaytambo går en järnväg längs Urubambafloden till Aguas Calientes. (Denna järnväg har ingen förbindelse med järnvägen som vi senare under dagen kommer att vandra längs från Santa Teresa till Aguas Calientes. När vi återvänder från Machu Picchu och Aguas Calientes är det emellertid med detta tåg vi åker från Aguas Calientes till Ollantaytambo varifrån vi fortsätter med bussen tillbaka till hotellet i Cusco.)

Från Ollantaytambo kan man även starta en 4 dygn lång vandring till Machu Picchu längs Inca Trail.

Sista avsnittet av TV-serien "Det stora fågeläventyret" börjar med "stadsfågelskådning" i Ollantaytambo.

Bilvägen (28B) lämnar Urubambafloden 6 km nordväst om Ollantaytambo och viker av norrut upp i en smal dalgång med hänförande vackra vyer:Vi passerar passet Abra Malaga på 4316 möh. Härifrån rullar man på cykel ner mot Santa Maria:


I sista avsnittet av TV-serien "Det stora fågeläventyret" skådar man fågel här uppe. Google-sökning på "Abra Malaga" ger en uppsjö av arrangörer för fågelskådningsturer och downhillcykelturer.

Efter ca 120 km från Ollantaytambo längs väg 28B kommer vi fram till den lilla orten Santa Maria. Här svänger vi vänster mot Santa Teresa in på en mycket smal och dålig grusväg för vidare färd ytterligare 33 km söderut mot startpunkten för vår vandring längs järnvägen till Aguas Calientes. Vi är nu åter vid Urubambafloden och följer nu dess dalgång uppströms.

Den här vägen är känns bitvis obehagligt osäker. På flera ställen ligger rester av jordskred kvar på vägen så chauffören får kryssa mellan stora stenblock. På andra ställen har delar av vägbanan rasat ner i avgrunden så det finns inte mycket kvar av vägbanan. En gång får vi ett möte där vi som tur var ligger närmast bergväggen. Den mötande får lov att backa med höger bakhjul längst ut på vägkanten - puh!

Som tur är regnar det inte och har inte heller regnat nämnvärt de senaste dygnen. Om risk för jordskred och vägras föreligger stängs tydligen den här vägen av. I så fall skulle vi ha fått ta järnvägen från Ollantaytambo - ett mycket dyrare alternativ, som då researrangören fått stå för?

Vägen är bitvis uthuggen i berget:
Vi passerar flera broar av den här typen:
Vi gör ett kort stopp och äter en sen lunch i Santa Teresa i 15-tiden.
Vid bilvägens ände några någon kilometer söder om Santa Teresa möter vi vår guide för vandringen till Aguas Calientes och besöket på Machu Picchu:


"Järnvägsstationen". Här kan vi välja om vi vill åka tåg de 10-12 kilometrarna till Aguas Calientes (för 32? USD) eller vandra längs järnvägssspåret.


När vi gått ungefär halvvägs blir vi omkörda av tåget:


Här ser vi Machu Picchu första gången. Vakthuset ligger ca 500 höjdmeter över oss där vi vandrar längs Urubambafloden. Aguas Calientes ligger på ca 2000 möh medan Machu Picchu ligger på 2500 möh.
Det är kolmörkt när vi kommer fram till Aguas Calientes efter knappt tre timmars vandring. Sista biten går vi i pannlampornas sken. Vi tar in på Hotel Machu Picchu(!), tar en varm dusch (här finns det nog gott om varmvatten med tanke på ortens namn), äter en gemensam middag på en liten restaurang och stupar sen i säng. Vi sover gott till bruset från Urubambaflodens mäktiga forsar. Väckning kl 05:00 väntar.

Inga kommentarer: