2011-06-02

Monte Conero, Le Marche, Italia

Idag firar italienarna sin nationaldag. Det verkar bli regn i bergen i inlandet så vi drar ut till det största berget vid kusten. Monte Conero är en 572 meter hög kalkstensklippa som stupar rakt ner i Adriatiska havet strax söder om Ancona. Namnet Conero kommer från grekiskans Komaròs som en följd av att smultronträdet är vanligt förekommande på bergets sluttningar. Vi vandrar ner mot havet längs smala stigar. De går i tät vegetation - i varje fall högst upp - med hisnande utsiktspunkter med jämna mellanrum. Här skulle man egentligen gå ner till stranden "2 systrar" och därifrån ta en turbåt til orten strax söder om berget och där hämtas med bil. Det blir i längsta laget att gå både ner och upp samma dag:
Lägst uppe på berget finns en liten bar och restaurang vid bilparkeringen. Det är inte riktigt så fullt som man kan tro med tanke på att det är helgdag i Italien idag. Det är nog i varmaste laget för att vandra här uppe idag:


Efter vandringen söker vi os ner till stranden söder om berget. Som väntat är här smockfullt med bilar men vi hittar en ledig parkeringsplats efter ett tag och får ett efterlängtat och uppfriskande dopp i Adriatiska havet innan vi återänder till Mondavio:

Inga kommentarer: