2011-07-02

Norrland 2011 - dag 14 - 2011-07-02 - Låktatjåkka


Idag börjar den riktiga fjällvandringen med Låktatjåkkastugan som mål för första etappen.
Vi tar morgonbussen från turiststationen i Abisko till Låktatjåkkahållplatsen - eller rättare sagt till parkeringsplatsen längs E10 ca 300 meter norr om hållplatsen där vi startar vandringen i 8:30-tiden upp mot Låktatjåkkastugan. Parkeringen ligger ca 480 möh. Vi ska upp 750 höjdmetrar till 1230 möh på en sträcka av ca 8km

Efter en halvtimme har vi kommit en bit upp och kan titta tillbaka ner mot Låktatjåkkahållplatsen och E10-an:


En renhjord håller till nära leden till Låktatjåkkastugan:


Fjällabbar attackerar oss i närheten av Loktajohka på leden upp mot Låktatjkkastugan:
I 11-tiden - efer ca 2.5 timmars vandring - passerar vi bron över Loktajohka. Vi har nu avverkat ca 4 km dvs lite mer än halva sträckan till Låktatjåkkastugan och är nu ca 800 möh (320 meter högre än startpunkten):


Leden går brant uppåt mot Låktatjåkkastugan. Vargpasset väntar. Vi får gå över snöfält allt oftare:


Isranunkel (ca 1000 möh) längs leden nära Låktatjåkkastugan:


I 12:30-tiden (efter 4 timmars vandring) ser vi Låktatjåkkastugan första gången:


Snösparvar längs leden nära Låktatjåkkastugan:


Strax efter klockan 13 når vi fram till Låktatjåkkastugan - eller Låktatjåkko Fjällstation som den heter officiellt - på 1230 möh - Sveriges högst belägna hotell! Vi har vandrat ca 7.7 km och 750 höjdmetrar på ca 4.5 timmar med tält, mat och annan packning för 5 dygns fjällvistelse:


Vy över Torneträsk från Låktatjåkkastugan. Här uppe sveper dimmoln - Låktatjockan - ständigt in från Atlanten medan solen lyser över Torneträsk och fjällen på andra sidan.
Låktatjåkkastugan erbjuder fin service. Här finns toiletter, dusch, bastu, matservering, rum med hotellstandard mm. Eftersom vi har kånkat upp egen mat fixar vi vår egen lunch ute i det fria innan vi duschar och bastar. Därefter reser vi tältet på en liten gräsplätt en bit bort från stugan:


Vi känner oss så pigga att vi bestämmer oss för att göra en tur till toppen av Låktatjåkka på 1404 möh dvs ytterligare 200 höjdmeter. Vi når toppen av Låktatjåkka på ca 40 minuter. Dimman - eller Låktatjockan som den skämtsamt kallas enligt stugvärden Pär - ligger tät häruppe:


Vy över Torneträsk från toppen av Låktatjåkka. Därborta skiner solen - häruppe rullar Låktatjockan in från Atlanten:


Låktatjåkkastugan - eller Låktajåkko Fjällstation som den egentligen heter. Vårt tält syns i mitten av högra bildhalvan:


Nere vid Låktatjåkko Fjällstation efter toppturen lagar vi till vår middag ute vid eldstaden. Det börjar bli kyligt så vi går in och äter maten i rummet som är tillgängligt även för gäster som inte äter i restaurangen och/eller övernattar i stugan. Stugvärden Pär är mycket trevlig och tar sig tid att diskutera våra äventyr och planer med oss och berätta om stugans historia och verksamheten där. Efter maten fortsätter vi med trevlig samvaro och goda drycker i baren - Sveriges högsta! - innan vi drar oss tillbaka till tältet. Utetemperatur +2 grader enligt stugans termometer - men vi sover gott i tältet i våra varma sovsäckar:


Fler bilder från vandringen upp på Låktatjåkka

Information om Låktatjåkko Fjällstation

Inga kommentarer: