2011-07-06

Norrland 2011 - dag 18 - 2011-07-06 - Kärkevagge, Rissajaure


Dagens plan: med bilen till parkeringsplatsen på E10-an vid Låktatjåkka hållplats och därifrån vandra ca 5 km i Kärkevagge (Stendalen) till Rissajaure - även kallad Trollsjön - längst inne i dalen och tillbaka igen.
När vi kommer fram till parkeringsplatsen ligger molnen tjocka över Kärkevagge. Vi fortsätter därför via Katterjokk och Riksgränsen till Björnfjellplatån i Norge.
Där finns den här minnestavlan över kriget i Narviksområdet 1940. Här led Nazi-Tyskland sitt första nederlag under andra världskriget:


Vy in över Norge från Björnefjellplatån:


Vi återvänder in i Sverige och nu har dimman över Kärkevagge lättat. Vi parkerar bilen nere på E10 och börjar vandringen mot Trollsjön. Samma färdväg som mot Låtkatjåkka den första halvkilometern.
Loktajohka och leden upp till Låktatjåkka fjällstation:


En gråsiska underhåller oss i björkskogen vid Låktatjåkka hållplats:


På väg upp i Kärkevagge. Dalbotten är täckt med stora klippblock. Leden går en bit uppe i dalens östra sluttning:


Kärkevagge söderut ("uppströms"). Dimmolnen kommer och går men vi har sol mest hela tiden. Tack för det Kärkevaggegubben!:


Leden i Kärkevagge är lättgången. Uppåt i början sen ganska platt på fina "alpängar" och till och med nedåt ett tag innan den slutliga "klättringen" upp mot Trollsjön:


Kärkevagge norrut ner mot E10 och malmbanan. Härlig vandring med lätt packning på fina stigar på gröna ängar!:


Kärkevagge norrut med E10, malmbanan och Vassijaure - sjö och tågstation:


Kärkevagge söderut mot Trollsjön. Här går leden oväntat brant nedåt en bit innan den vänder uppåt igen mot Trollsjön som ligger bakom krönet i bildens överdel:


Här uppe i Kärkevaggges sydligaste del går leden mellan klippblock höga som hus. Ett par vandrare skymtar uppe till höger:


Här uppe i Kärkevaggges sydligaste del går leden mellan klippblock höga som hus. Den här originella klippformationen går vi upp på på vägen tillbaka:


Trollsjön (Rissajaure) längst in i Kärkevagge. Det samiska namnet Rissa betyder "blå som brinnande svavel":
Lunchrast vid Trollsjön (Rissajaure) längst in i Kärkevagge:
Trollsjön (Rissajaure) längst in i Kärkevagge. Vattnet är drickbart. Rissajaure anses vara Sveriges renaste och klaraste sjö enligt Wikipedia:


Kärkevagge norrut. På väg tillbaka till bilen vid E10:


Kärkevagge norrut. Vi går mot den originella klippformationen - som är större än man tror, jämför med vandraren som är på väg ner under den största klippan till höger (35 mm brännvidd på objektivet):


Kärkevagge norrut. Vi går mot den originella klippformationen - som är större än man tror, jämför med vandraren som är på väg ner under den största klippan till höger (16 mm brännvidd på objektivet):


Kärkevagge norrut. Vi går mot den originella klippformationen - som är större än man tror. (100 mm brännvidd på objektivet). Jag byter till fågelobjektivet (100-400mm) eftersom vi hör en ringtrast i närheten:


Ringtrast, Kärkevagge

Ringtrasten sjunger
i mäktig stenkatedral
- flöjt möter orgel
Ängspiplärka, Kärkevage:


Kärkevagge västerut mot Vassitjåkka från den originella klippformationen. Här stupar det brant ner mot våtmarken i dalens botten:Ringtrast, Kärkevagge:Jåkken från Rissajaure och Vassitjåkka i botten av Kärkevagge:


Märkligt landskap i Kärkevagges mynning:


Kärkevaggegubben som det gäller att hälsa vördsamt på när man går in i Kärkevagge om man vill ha bra väder på turen. Nu tackar vi för det fina vädret vi fick på vår tur:


På väg till parkeringen på E10 vid Låktatjåkka hållplats:


En trött gråsiska söker skuggan i en fjällbjörk vid Låktatjåkka hållplats:

Ett malmtåg på väg till Narvik passerar vid Låktatjåkka hållplats:Fler bilder från Kärkevagge och Trollsjön

Vi åker tillbaka till Abisko fjällstation. Vädret ser ut at bli bra även i morgon så vi bestämmer oss för att stanna en natt till och åka upp på Nuolla nästa dag. Det finns inget ledigt rum på stationens vandrarhemavdelning och inte heller i hotellet. Vi kollar tältplatsen men den är verkligen inte tilltalande. Det finns dock en ledig stuga så vi bestämmer oss för den.

Inga kommentarer: