2011-07-03

Norrland 2011 - dag 15 - 2011-07-03 - Låtkatjåkka, Latnjavagge, Kårsavagge


Ny dag - nya möjligheter. Låktatjockan har försvunnit och solen värmer gott. Efter frukostbestyren bestämmer vi oss för att bestiga toppen av Låktatjåkka igen.
Jag byter min 100-400mm telezoom mot stugvärden Pärs 17-40 mm vidvinkelzoom som ger lite vidare utsiktsvyer. Pär går på jakt efter snösparvarna med mitt objektiv. Han syns på bilden strax till höger om Låktatjåkkastugan. I bakgrunden syns den snötäckta dalen Kuoblavagge som vi kommer att följa en bit på vandringen ner mot Kårsavagge senare idag:


Toppen av Låktatjåkka (1404 möh) med fantastiska vyer horisonten runt. Småsjöarna väster om Torneträsk åt nordväst:


Toppen av Låktatjåkka (1404 möh) med fantastiska vyer horisonten runt. Torneträsk ligger spegelblank österut:


Toppen av Låktatjåkka (1404 möh) med fantastiska vyer horisonten runt. Dalen Kuoblavagge ner mot Kårsavagge åt sydväst:


Efter en kort fika med muffins i solen på trappan till stugan tillsammans med stugvärdana Pär och Marie axlar vi ryggsäckarna och börjar vandringen mot Kårsavagge kl 12:20. Leden går på många och vidsträckta snöfält ner i Kuoblavagge:


Latnjavagge öppnar sig åt sydost från toppen av passet mot Kuoblavagge:


Vy över Latnjavagge. Det här är den vackraste dalen jag har sett hittils. Tyvärr räcker inte mitt teleobjektiv till för att fånga helheten. Här skulle Pärs vidvinkelobjektiv passat bättre:


Latnjajaure (981 möh) med forskningsstationen på vänstra stranden. Isen ligger kvar i viken:


Två renar vars spår vi följde över ett brett snöfält i Latnjavagge är nu själva på väg nerför snöfältet. Vi gick parallellt med fältets nederkant ganska långt från vänster bildkant till höger innan vi hittade en mindre brant nerfart. Spåren efter oss syns svagt i snön. Den här gången följer renarna vår väg:


Vid Latnjajaures sydspets lyckas jag ta mej över Latnjajåkka torrskodd med vandringskängorna på:


Större strandpipare vid Latnjajaure:


Vi vandrar längs Latnjajåkkas västra strand. Leden går på andra sidan men vi valde att korsa Latnjajåkka redan uppe vid dess början vid Latnjjajaures sydspets:


Efter ett par kms vandring längs Latnjajåkkas västra strand kommer vi åter in på leden mot Kårsavagge. Vi får sällskap av en ihärdigt pipande ljungpipare:


Kl 18:30 efter ca 6 timmars vandring kommer vi fram till dagens tredje och kanske största utmaning - efter snöfälten och korsandet av Latnjajåkko - : att ta oss ner ca 200 branta höjdmetrar på en sträcka av ca 500 meter. Det är bitvis så brant att vi får klamra oss fast vid bergväggen:


Latnjajåkka kastar sig utför stupet:


Ulla klamrar sig fast vid bergväggen i skuggan nere till vänster på väg nerför branten mot Kårsavagge längs Latnjajåkka. Det är en jobbig nerfart speciellt med både tung och bred ryggsäck. Jag undrar hur det skulle vara att gå uppför den här branten:


Kårsavaggestugan dyker upp bakom ett krön:


Kårsavaggestugan tillhör STF. Här finns en övernattningsstuga med kök och utedass men ingen mat. Stugvärdens stuga i förgrunden. Stugvärden bjuder på läskande saft när vi kommer stapplande strax före klockan 20:


Vi hittar en fin tältplats vid Kårsavaggestugan:

Vi lånar köket i Kårsavaggestugan för kvällens middag men sover i tältet.

Fler bilder från Låtkatjåkka, Kuoblavagge, Latnjavagge, Kårsavagge

2 kommentarer:

Fjällripan sa...

Men så fantastiskt roligt att få se dina bilder, jag drömmer om att åka upp dit och vandra...Det är verkligen storslaget! Jag lägger till din sida på min blogglista om det är ok, för hit vill jag återkomma :)

goran.bength sa...

Tack Susanne!
Abiskofjällen är imponerande och relativt lätt-tillgängliga. Det är fint i Örnsköldsvik också - vi brukar övernatta där på vägen upp till Lappland.