2011-11-04

Kvismaren, Närke

Efter förmiddagens besök hos svartsnäppan vid Erik Rosenbergs stuga i Oset åker vi ca 15 km söderut till Kvismarens naturreservat.
Vi stannar till vid informationstavlan vid Öby kulle och kollar in kartan och får några tips av en fågelskådare som är på väg ut till ett fågeltorn med tubkikaren över axeln:


Den här tiden på året brukar många sädgäss rasta i Kvismarens naturreservat och omgivande slätlandskap. Området är stort så vi börjar med att köra längs några vägar i området och spanar efter gässen utan resultat.
Ute vid Hammar ger vi upp och stannar för att vända bilen. Då flyger en flock sädgäss upp från en åker alldeles intill vägen:


Sädgässen är inte lätta att se där ute på den mörka åkerjorden. De är skygga så det är en bra idé att spana på dem från bilen:



Statistik över observerade sädgäss i Kvismaren från Svalan visar att just idag (4/11) höll de stora mängderna sädgäss nog till någonannanstans:
- 15 500 ex 2/11
- 600 ex 3/11
- 1 000 ex 4/11 (Hammarmaden)
- 15 000 ex 5/11 (Hammarmaden)
- 22 000 ex 6/11 (Hammarmaden)

Tillbaka vid parkeringen vid Öby kulle studerar vi bl a denna spännande infotavla om de berömda ormarna på Öby kulle:


Utsikt västerut från Öby kulle:


En gråhäger i Rysjön från Öby kulle:


Vi tar en promenad med tubkikaren till fågeltornet vid Rysjön:


En flock bergändder med några brunänder i Rysjön (på långt håll från fågeltornet):


En snatterand simmar förbi ganska nära fågeltornet vid Rysjön:


Fler bilder från Kvismaren

Det är grått med en fuktig, kylig vind från sjön så vi bestämmer oss för att ta vår matsäck i värmen i Erik Rosenbergs stuga i Oset och samtidigt se hur det går för "vår" svartsnäppa i pölen intill.
TIllbaka till svartsnäppan

Inga kommentarer: