2011-11-04

Svartsnäppan (Spotted Redshank) vid Rosenbergs stuga, Oset, Örebro

På fredag förmiddag (2011-11-04) återvänder vi till Rosenbergs stuga på Oset för att se om vi kan få bättre bilder på svartsnäppan under något bättre ljusförhållanden. Det är fortfarande helgrått men något ljusare än igår.

Vi hittar svartsnäppan mitt ute i den lilla pölen vid stugan. Den kommer simmande med full fart mot "vår" strand ... :


... och börjar spatsera längs stranden mot oss:



Den stannar till alldeles framför oss där vi - fyra personer vid det här laget - står och tittar och fotograferar:


Den ger verkar vara helt orädd och ger ett piggt intryck. Det verkar som om den söker sällskap av oss. Eftersom det tydligen är en ungfågel - sk 1K dvs född i somras och alltså inne på sitt första kalenderår - kanske den inte har träffat så många människor tidigare och inte lärt sig att vara rädd ännu:



Enligt fågelfotografen från Västmanland (som jag tyvärr glömt namnet på) kom den hit i sällskap med ett tiotal andra svartsnäppor för några/någon vecka sedan men blev kvar pga en skadad vinge.
Man kanske kan se att någon av vingarna är skadad på bilderna. Fågeln är tydligt asymmetrisk:







Det kliar nånstans:




Vi lämnar svartsnäppan nästan på samma ställe som där vi såg den igår eftermiddag


Vi åker ca 15 km till Kvismarens naturreservat.

Tillbaka igen
I tvåtiden på eftermiddagen återvänder vi till Erik Rosenbergs stuga för att se om svartsnäppan fortfarande är kvar. Det tar en stund innan vi får syn på den tillsammans med en flock änder på anda sidan pölen:


Vi äter vår matsäck i Erik Rosenbergs stuga::


När vi kommer ut ur stugan fyrtio minuter senare kl 14:30 står den på sin gamla vanliga plats igen, precis där vi hittade den i går eftermiddag kl 15:30:


Fler bilder på svartsnäppan finns i det här bildspelet
Google+ version av bilderna

Svartsnäppan övervintrar i södra Europa eller norra Afrika. Många flyttar från Sverige till Italien enligt återfynd av fåglar som ringmärkts vid Ottenby fågelstation och Falsterbo fågelstation


Den här svartsnäppan är fortfarande kvar i samma pöl när jag skriver det här 2011-11-07 - och risken är nog stor att den blir kvar för gott ...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fina bilder på snäppan! Kanske läge att besöka nån fågelsjö måmstans...

Göran Bength sa...

Tackar! Lindänget i Orsa är en nära och rätt säker lokal - i alla fall på våren. Men oftast blir det för långa avstånd - till fåglarna alltså. Om man inte har tur och hittar någon orädd individ.

Sami sa...

Oj! Vilka kalasbilder på ett väldigt fint ex av Svartsnäppan! Denna art skulle jag också vilja uppleva med egna ögon :) Fint!