2013-01-08

Skridskotur på Runn

Senaste tidens blidväder har smält bort all snö på Runn. För första gången på flera år är det nu möjligt att åka fritt på isen.

Tyvärr har nattens regn orsakat en tunn överis på många ställen.

De plogade banorna på Ösjön är avstängda för skridskoåkning. När skridskorna skär igenom överisen bildas svårreparerade ojämnheter i isen. Banorna ska hållas så fina som möjligt inför Ornäsrännet den 9 februari.

Jag tar bilen till Ornässtugan. Isen på Ösjön ligger nästan spegelblank. Jag åker parallellt med den plogade banan - några meter vid sidan om. Det går lite knaggligt till en början. Det är där isen är som blankast och mest lockande att åka på som man riskerar att skära igenom den tunna överisen och dyka på näsan om man kör för fort och inte är beredd. Mellan dessa spegelblanka fläckar är isen fast och bärig. Den är lite småknottrig men det är inget som hindrar åkningen nämnvärt.

Jag kryssar mellan blankispartierna ut till Storsund mellan Ösjön och Runn. Där är det som vanligt öppet vatten men via en kort (ett tiotal meter) promenad över den smala udden kommer jag ut på Runn.

Det är samma isförhållanden på Runn som på Ösjön. Jag fortsätter kryssandet parallellt med banan fram till där banan svänger tvärt till vänster in mellan Nästö och fastlandet.

Nästö:


Nästö till vänster och Prästö till höger. Den plogade banan svänger in till vänster om Nästö:


Jag korsar banan och följer ett ganska färskt skridskospår ut till och genom sundet mellan Prästö och Granö. Där öppnar sig vyerna över Runn mot Falun.

Lugnet och Högbo:


Lilla holmen norr om Prästö:


Stora Stensö:


Banan mellan Storsund och Falun skymtar närmare land:


Jag upptäcker att de obligatoriska isdubbarna inte hänger runt halsen och bestämmer mej för att åka in mot banan igen. Det finns ett ganska färskt skridskospår som jag följer för säkerhets skull. Det leder mej in mot Hinsnorsön där jag ansluter till den plogade banan. Jag fortsätter parallellt med banan mot Falun men här är fläckarna med överis större och det blir allt svårare att hitta bäriga partier. Planerna på soppalunchen på Främby Udde får skrinläggas och jag vänder tillbaka.

Jag stannar till vid Hinsnorsön och tar ett par bilder på den vackra vassruggen i det strålande solskenet:
Vid bryggan på Tyskö rastar ett gäng ungdomar. Det är så få åkare ute idag att det känns naturligt att stanna till och utbyta erfarenheter. De är från Falun och är nu jullediga från sina högskolestudier. De kommer troligen också åka ut mellan Prästö och Granö när de återvänder mot Falun. Jag får en kopp gott kaffe innan jag fortsätter.

Mellan banan och Nästö är isen i det närmaste perfekt. Här finns inga fläckar med överis.

Storsund mellan Ösjön och Runn:


På Ösjön tar jag en sväng förbi Lindö där vi brukar rasta på sommarens paddelturer:


Jag spelar in hela turen med hjälp av RunKeeper på mobiltelefonen:


Den "hackiga" rutten visar var jag kryssat mellan fläckar med blankis och därmed sammanhängande risk för överis.

På vägen hem stannar jag till för lunch på Torsångs Café. Kaffe med ägg- och ansjovismacka.

4 kommentarer:

Magnus Höög sa...

En fin dag ute på isen ser jag. Bra bilder!

Göran Bength sa...

Tack Magnus!
Det var en härlig dag. Kändes som en fin vårdag.

Irene sa...

Flott billedserie!

Göran Bength sa...

Tack Irene!
Många flotte bilder - och texter - på din sida!