2013-02-27

På skidor över Orsasjön

Idag är det vindstilla och strålande sol. Risken är stor att isen under dagens lopp kommer att bli för mjuk för bekväm skridskoåkning. Vi packar matsäcken och ger oss iväg på skidor mot Buskholmen som ligger bredvid Gambälovud (Gammelhuvud) men närmare land ca 3 km från stugan i Djupvik. Vi brukar paddla förbi här på somrarna men holmens stränder är så tätt bevuxna med buskar att det inte känts möjligt att gå iland här. Nu trasslar vi oss tvärs över holmen på skidor och hittar även ett litet hack i buskvegetationen där vi kan komma iland i sommar. Det kan ju vara skönt med en egen öde ö när Gambälovud är ockuperat av båtfolk.

Solens värmande strålar gör att skaren inte bär riktigt lika bra som tidigare men det finns gott om skoterspår att följa. Vi bestämmer oss för att försöka åka tvärs över Orsasjön till Vattnäs som ligger ytterligare ca 6 km åt sydost. Från Gambälovud hittar vi ett gammalt skoterspår som leder rakt mot Långön utanför Vattnäs.

Gambälovud till höger och Buskholmn till vänster med Våmhus i bakgrunden utifrån Orsasjön. Hykjeberg i Älvdalen sticker upp till höger om Gambälovud:


Efter en timmes härlig skidåkning i det strålande solskenet i stiltjen ute på Orsasjöns öppna vidder kommer vi fram till Långön. Långön är en av Orsasjöns största öar - kanske den största - och obebyggd! Vid Långöns sydöstra strand finns en av vattnäsborna ofta använd bad-/rastplats. Konstigt nog saknas alla former av sittplatser. De vattnäsbor vi träffar där har alla kommit dit per sparkstötting så de har sina stolar med sig. Jag ringer till syster Anita som bor på stranden mitt emot Långön. Hon har precis kommit tillbaka hem efter en längre sparktur så hon stannar hemma. Vi avnjuter vår matsäck på en gammal övergiven eka innan vi återvänder mot Våmhus.

Syster Anitas gård i Vattnäs från Långön:


Vi väljer ett västligare spår tillbaka över sjön. Ulla, som är lätt, flyter fram snabbt i det gamla skoterspåret. Det går lite tyngre för mej:


På väg mot Gambälovud från Vattnäs:


Ulla är nästan framme vid Gambälovud. Vånhus kyrka med Näsbergs fäbodar i berget bakom:


Våmhus kyrka med Hykjeberg i Älvdalen bakom:


Värmedaller i luften:


Djupvik och Dryttviksudden:
Efter en svettig dag på sjön är det skönt med ett besök i Grönklitts bastu.

Skidturen över Orsasjön - enligt RunKeeper

Skidtur Kallbolrundan i Grönklitt (24 februari) - enligt RunKeeper

Inga kommentarer: