2013-02-26

Vintersport på Orsasjön

Den plogade banan på Orsasjön möjliggör skridskoåkning även när isen är täckt av snö.
Banan runt sjön är knappt 30 km. Dessutom finns anslutningar från Bäcka (ca 3 km) och Orsa (ca 3 km). Den passerar ca 500 meter utanför stugan i Djupvik. För övrigt är Kråkberg och Bonäs i Mora, Kumbelnäs i Våmhus, Näsets badplats i Orsa och Vattnäs i Mora utmärkta anslutningsplatser.

Utanför Brednäs i Våmhus viker banan av österut rakt över sjön - på behörigt avstånd från Ore älvs utlopp i Orsa - mot Näsets badplats på sjöns östra sida.


Vy mot Brednäs och Våmhus från Orsahållet. Halva Killingholmen syns längst till vänster. Vi åker runt sjön på måndagen den 25 februari på knallhård is. Dagarna före har solen tydligen legat på så att ytskiktet har blivit mjukt och skridskorna har lämnat djupa spår i isen:


Vi passar på att hälsa på syster Anita som bor härligt nära vattnet i Vattnäs. Vi är nu ganska precis halvvägs på banan runt sjön. Här brukar vi stanna och fika på sommaren när vi cyklar eller paddlar kajak runt sjön:


Nu när snön täcker isen är Orsasjön perfekt för skidåkning. Det finns gott om skoterspår att åka på eller så bär skaren om man har tur - och det har vi den här veckan. Friåkning på skare på skidor är nästan lika härligt som att åka fritt på isen på skridsko. Tisdagen den 26 februari drar vi iväg mot Orsa på ungefär samma rutt som vi brukar paddla med kajakerna på sommaren. Här utanför Bäcka med herrgården har vi jungfrulig snö under skidorna:


Utanför Sandhed i Orsa sticker dessa trädbitar av okänt ursprung upp ur isen och snön. I bakgrunden syns Gesundaberget och även tornet på Mora kyrka - ca 13 km rakt över sjön:


Trädbitarna visar sig ligga i två raka led. Kan det vara rester efter en långbrygga? Kanske troligare att det är rester efter ett virkesmagasin, virkesskilje eller dylikt från tiden då mängder med timmer flottades på Ore älv ut i Orsasjön. Enligt uppgifter jag har hittat på nätet startade organiserad flottning på Ore älv 1860 och under den intensivaste flottningsperioden åkte det i medeltal ut 1 000 000 stock ur älven årligen:

Tekniska Museet, Ribbings Ingeniörsbyrås fotosamling ska det finnas 1 negativ från 1911 med "Orsa-sjön utanför Ore älvs, Virkesmagasinet"

Ore älvs utlopp i Orsasjön påverkar isen långt ut från land:


Med skoter - i full fart? - kommer man tydligen över det öppna vattnet/tunna isen. Badplatsen/campingen i Orsa ligger på andra sidan utloppet:


Det är öppet vattten ganska långt ut från land så vi vänder här och följer strandkanten förbi Bäcka tillbaka till stugan i Djupvik:


Många åker spark och någon även cykel på den plogade banan (utanför Djupvik):


Skidåkning och pimpelfiske i Djupvik. Gambälovud i klar sikt:


Fredag den 1 mars är vinden för stark för att vistas ute på Orsajöns öppna vidder. Vi tar en promenad längs strandkanten mot Våmhus padplats/camping ...


... och vidare över Våmåns utlopp - som fortfarande går att passera utan risk, troligen pga lågt vattenflöde i Våmån - upp genom Östra Storbyn och till Myran i Våmhus centrum.
Där finns numera det spännande Café Hem med gott kaffe och hembakt bröd av "ymsum sortum" (diverse sorter) i 50-talsmiljö.

Skridsko Orsasjön runt - enligt RunKeeper
Skidtur på norra Orsasjön - enligt RunKeeper

Inga kommentarer: