2013-03-17

Skidtur till Källslätten, Falun

Söndagens soliga och ovanligt varma väder lockar oss till en utflykt på skidor längs Stångtjärnsspåren i Falun:


I bakhuvudet finns Källslätten som nås via det 20 km långa Källslättenspåret. Vi har haft det i tanken flera gånger tidigare men det har ännu inte blivit av. Vi har sparat det till en vacker vårdag - som idag. Det råder oftast viss osäkerhet huruvida spåret är draget och framkomligt - så även idag.

Spåret är isigt och fullt av barr och kvistar i början men vi bestämmer oss för att åka en bit och se hur det ser ut längre fram. Vi är ensamma i spåret idag. Bitvis är spåret helt perfekt men där skogen tätnar är det oftast så mycket skräp i spåret att det inte går att åka - det blir mer att gå med skidor på föttena. Spåret som går uppe på vägen ner till Hästskomyren bjuder på härlig skidåkning. Från Hästskomyren svänger spåret söderut mot Källslätten. Vi lämnar nu vägen och får fin skidåkning i småkuperad och omväxlande terräng över ett stort hygge. Längre fram när spåret går in i den täta barrskogen blir det besärligare med barr od i spåret. Vi kämpar vidare uppåt och passerar bilvägen vid Koltorget. Därifrån är det en knapp km fram till Källslätten.Vi tar en lång och skön rast i sol och lä. Matsäcken smakar så gott som den bara gör efter en ansträngande tur.

Vackra gärdsgårdar på Källslätten:


Hässjestörar i väntan på slåttern i juli:


Den vackra Vårdlönnen på Källslätten:


I Vårdlönnen och i buskarna i trädgården intill håller en flock stjärmesar till:
Stjärtmesarna verkar vara bofasta här och ganska orädda. Vi får ovanligt fina möjligheter att studera och fotografera dem.

Bildspel med stjärtmesarna i och kring Vårdlönnen (39 bilder)

Eftersom vi är osäkra på hur spåret går och i vilket skick det är framöver bestämmer vi oss för att åka tillbaka till Koltorget och därifrån följa bilvägen ner mot Djuptjärnen. Vi räknar med att Källslättspåret ska korsa den här vägen en bit ner och redan efter en kilometer är vi inne på spåret igen.
Vi får underbar skidåkning förbi Djuptjärnen där vi blir stående i ett vägskäl med en väg som går norrut - troligen mot Igeltjärnen som ligger vid 6 och 8 km spåren. Källslättenspåret viker av söderut bort från Stångtjärnsområdet. Vi väljer spåret för säkerhets skull - vi vet inte riktigt vart vägen norrut går. Vi får en längre väg förbi Hemminsgbo, över Kunterbergets sydsluttning, med hisnande snabb utförsåkning i isiga och delvis barriga spår ner till Glamsarvet och vidare till eljusspåret vid Övre Varggården.

Det finns många vndringsleder att utforska till sommaren på Kunterberget:


Hästhage längs spåret:


När vi kommer fram till Stångtjärnen väljer vi att lämna spåret och åker på skaren tvärs över tjärnen:


Sammanfattningsvis: en kanonfin skidtur med växlande före i härligt väder med fina observationer av stjärtmesar och även en spillkråkas "kulsprutesalvor"

Turen enligt RunKeeper

Inga kommentarer: