2015-04-01

Skidtur till Ädnamvaara, Kiruna

Strax väster om Kiruna centrum - väster om Kirunavaara och Luossajärvi - ligger ett härligt skidområde. Från den stora parkeringen som nås från E10 vid Luossajärvis nordvästra spets går skoterleden mot NIkkaluokta och Kebnekaise. Parallellt med skoterleden finns ett skidspår som leder till Ädnamvaarestugan strax ovanför trädgränsen på Ädnamvaaras östra skuttning.


Vi väljer att följa skidspåret som går i något mer kuperad terräng uppe i björkskogen jämfört med skoterspåret nere på myrarna. Ett par decimeter nysnö från senaste tidens snöande gör det tungt att åka. Endast en skidåkare med en hund har åkt före oss.

En mindre hackspett kommer flygande och sätter sig i en fjällbjörk nära oss:
Plötsligt vimlar det av oblyga lappmesar runt omkring oss:
Ädnamvaara:


Ädnamvaara med Ädnamvaarestugan till vänster:


Efter ett par timmar kommer vi fram till Ädnamvaarestugan som tyvärr är stängd idag (onsdag). Stugan tillhör Friluftsfrämjandet. Friluftskolan Vargen sköter serveringen på lördagar och söndagar:


Peuravaara med vindkraftverken, Luossavaara och Kiruna från Ädnamvaarestugan:


Vindkraftverk på Peuravaara från Ädnamvaarestugan:


Luossavaara från Ädnamvaarestugan:


Kiruna från Ädnamvaarestugan:


På väg tillbaka kommer en hökuggla flygande och sätter sig i en björktopp en bit bort. Den vänder ryggen mot oss men blänger ändå stint på oss med sina gula ögon:


Kirunas välkända skyline med Ralph Erskine-ritade Snusdosan bakom Spottkoppen till vänster och Mullbänken bakom Berlinmuren till höger


Stadshuset, Kiruna:

Inga kommentarer: