2015-04-02

Topptur på Ädnamvaara, Kiruna

Skärtorsdag med sol från en klarblå himmel. Det är mer folk i rörelse på skidor och skotrar ute på Ädnamvaaras leder idag. Vi följer skoterleden till en början. Det är mer lättåkt där än längs det dåligt spårade skidspåret. Sista biten upp mot Ädnamvaarestugan tar vi ändå skidspåret eftersom vi inte vet om det finns något skoterspår upp till stugan. Det är den stora skoterleden västerut mot Nikkaluokta och Kebnekaise från Kiruna som vi följer. Den lösa och fuktiga snön klabbar fast under skidorna och ger oss bra fäste i backarna upp mot stugan.

Efter lunchen lämnar vi ryggsäckarna vid Ädnamvaarestugan och börjar klättringen upp mot Ädnamnvaaras nordöstra topp på ca 760 möh:


Uppe på en platå ser vi några fåglar på långt håll. Ulla spanar i kikaren men kan inte avgöra vilken art det är. Jag tar några bilder mer eller mindre på chans mot stenarna där fåglarna rör sig. I kameran ser vi att det är ett par sidensvansar. Det känns märkligt att se dessa fåglar här uppe på det snötäckta kalfjället vid den här tiden på året.


Även en flock snösparvar håller till på den lilla kullen. De är svårare att se då deras färger smälter samman med omgivningen. En snöparv kan anas i mitten på den här bilden:


Vi fortsätter upp mot toppen. Det blir brantare ju närmare vi kommer:


Ädnamvaaras högsta topp på 790 möh ligger ca 1 km åt sydväst:


Nästa högst uppe på toppen passerar vi ett område fyllt av ripspår:


Uppe på Ädnamvaaras nordöstra topp:
Peuravaara - med vindkraftverken - och Luossavaara från Ädnamvaaras nordöstra topp:


Kiruna från Ädnamvaaras nordöstra topp:


Kiruan centrum med Ralph Erskine-ritade Spottkoppen, Snusdosan och Mullbänken bakom Berlinmuren strax till vänster om bildens mitt:


Vy mot fjällen rakt västerut från Ädnamvaaras nordöstra topp:


Vi får en härlig tur i pudersnön nerför fjället tillbaka till Ädnamvaarestugan:


Inga kommentarer: