2015-04-03

Snövita Soldalen

Långfredagens tur går till Vassivagge eller Soldalen som den också kallas. Vi kör bilen längs E10 134 km från vårt boende i Kiruna till Katterjåkk. Vi anländer till Katterjåkk strax före klockan 11 och blir genast stoppade i en poliskontroll utanför COOP-butiken. Medan vi väntar på vår tur växer kön bakom oss och riskerar att täppa till korsningen nere vid E10. Vi vinkas förbi utan att ha blivit kontrollerade - synd när vi har rent mjöl i påsen, eller i varje fall är rätt säkra på det ...

Det är fullt med bilar med stora släpvagnar på parkeringsytorna längs vägen upp mot Turiststationen. Vi hittar en liten plats till slut och vandrar upp till första liftens dalstation. Där börjar skidspåret in i Soldalen.

Skotertrafik är inte tillåten inne i Vassivagge. Ett par decimeter blöt nysnö gör att det blir tungt att åka. Som tur är har någon åkt före och gjort ett spår. Låga men relativ tunna moln täcker dalen och ger dålig sikt. Flatljuset utan skuggor och kontraster gör det svårt att se vart marken lutar.


Västerut mot Katterjåkk och fjällen på norska sidan ser det något bättre ut:


Vi kommer fram till vindskyddet i Vassivagge strax efter kl 12. Ett sällskap på ett 10-tiotal skidåkare har övernattat i vindskyddet så det är varmt och skönt där när vi anländer. Somm tur är är vi ensamma i skyddet så vi kan hänga upp våra svettblöta kläder på tork medan vi äter vår matssäck:


TIllbakafärden mot Katterjåkk går lätt och snabbt i medlut och i bättre spår. Det drar en svag vind från väster som inte bromsar nämnvärt. Den förmår heller inte rensa upp molnen:


I 14-tiden är vi tillbaka vid Katterjåkk Turiststation:


... och vandrar ner mellan de höga snövallarna på den smala vägen ner till parkeringen:


Innan vi återvänder till Kiruna tar vi en fika i lobbybaren på hotellet i Riksgränsen:


Det är högsäsong här uppe nu. Folk och bilar överallt. Svårt att hitta en parkeringsplats. Stor skillnad mot sommartider när vi vanligtvis är häruppe.
Katterjåkk 2012-08-07
Vassivagge i sommarskrud 2012-08-08

Vädret har förbättrats när vi lämnar Riksgränsen och Katterjåkk.
Vassitjåkka till vänster och mynningen till Vassivagge från E10 strax före klockan 16:


Vassitjåkka till höger och mynningen till Kärkevagge (Stendalen):

Inga kommentarer: