2013-10-29

Purpurhäger (Ardea purpurea), Fatburen, Hedemora

En purpurhäger (Ardea purpurea) upptäcktes vid Fatburen i Hedemora på söndagen den 27 oktober. Den är mycket sällsynt i Sverige. Bara 41 observationer finns rapporterade i Rapportsystemet för Fåglar - Svalan. Ingen observation i Dalarna tidigare. Fågelskådare från hela landet skyndar till Fatburen. Idag måndag tar även jag en sväng dit.

När jag kommer fram i 9:30-tiden finns redan många skådare på plats och fler blir det under dagen:


Purpurhägern sitter på sin favoritplats i ett dike nästan helt dold av vass och med gott om mat inom räckhåll:


Efter 10 minuter början den röra på sig:


Hägerns färger smälter bra ihop med vassens:


Efter ytterligare knappt tio minuter lyfter purpurhägern:


... och landar strax på en uddde i sjön:
Efter en kort stund lyfter den igen och tar en lång flygtur:


Den flyger över vägen och följer Dalälven en bit söderut. Vi tappar bort den och tänker att nu sticker den för gott men plötsligt kommer den tillbaka på hög höjd över Dalälven norrifrån. Det blåser en frisk byig vind från syd så den bestämde sig nog för att stanna kvar ett tag till:
Den landar och står sedan i kanten på den gula höga vassen en bit längre bort. Efter en halvtimme är den uppe och flyger igen. Den tar en sväng över sjön:
... och återvänder så småningom till sitt favoritdike:
... där den ställer sig i solen ett kort stund:


... innan den vandrar iväg till sin favoritplats i diket:


Jag åker in till Hedemora och äter lunch. När jag kommer tillbaka efter tre kvart står hägern fortfarande kvar där jag lämnade den. Och där blir den kvar tills jag åker hemåt i 14:30-tiden. Platsen är väl skyddad med lä för vinden och med gott om mat runt fötterna. Den tar ett antal fiskar medan vi tittar in i den smala öppningen i vassen.
Här en bild på hägern med en fisk i näbben:


Bildspel

2 kommentarer:

Skatan sa...

Måste ha varit en fantastisk upplevelse för dig som fågelskådare och helt fantastiska bilder blev det också ...Den där hägern flög med skogen bakom sig (nr 10 uppifrån tror jag om jag räknat rätt) är min favoritbild.

Kram!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Har hittat till din blogg för första gången, en trevlig ny bekantskap!
Jag har nyligen sett ägretthäger för första gången och tyckte att det var spännande men en purpurhäger slår ju definitivt det! Fantastiskt.
Ha det gott. /Ingela