2014-07-04

Vandring i Sydtyrolen

Vecka 27 (28 juni - 7 juli 2014) deltar vi i en vandringsresa till Sydtyrolen förträffligt arrangerad av Friluftsfrämjandet i Upplands-Väsby.
Vi flyger till Innsbruck och åker buss ett par timmar ner till den lilla orten Mühlwald (Sella dei Molini) strax norr om Bruneck (Brunico) i Sydtyrolen. Sydtyrolen är en till vissa delar självständig provins i norra Italien med i huvudsak tyska/österikiska traditioner. Sålunda pratar man företrädesvis tyska här. Ortsnamnen anges först på tyska och därunder på italienska.

Vi bor kungligt på Hotell Mühlwald under hela resan. Dagsprogram: Efter frukost bussas vi (ca 40 vandrare inkl tre ledare) till starten för dagens vandring. Vi kan välja mellan en kortare och en längre vandringstur. Efter några timmars vandring i de fantastiskt vackra och spektakulära bergen blir vi hämtade av bussen för transport tillbaka till hotellet där vi får ett par timmars vila innan den överdådiga middagen (5 rätter) serveras kl 19:30. Efter middagen samlas vi i baren för att gå igenom morgondagens vandring och titta på bilder från dagens vandring.

Här kommer några bilder från den sista vandringsdagen då vi går över bergen mellan Grödner Joch och Corvara.

Avfärd med buss från Hotell Mühlwald i orten Mühlwald (Selva dei Molini) norr om Bruneck (Brunico) kl 08:30 i strålande solsken:


Färden går söderut in i den trånga Badia-dalen mot Corvara. På senare tid har man byggt tunnlar varvid restiden förkortats avsevärt. Här är vi på väg in i en tunnel. Den gamla vägen går på den smala klippkanten högt ovanför den forsande bäcken/ån/jokken i dalgångens botten


Berget Sassongher (2665 möh) från Corvara. Vi kommer att vandra ner i dalgången strax hitom berget som avslutning på dagens vandring. Bussen står då och väntar på oss i Corvara:


Det går brant uppför när vi närmar oss passet Grödner Joch:


Passet Grödner Joch (Passo Gardena) ligger på 2137 möh. Här möts Grödental (Val Gardena) och Corvaradalen. Det sperktakulära berget Langkofel (Sasso Lungo) med toppen på 3181 möh i bakgrunden.


Vi börjar vandringen i 10:30-tiden med snabb marsch längs grusvägen mot foten av bergen som vi ska klättra över:


Tillbakablick mot Grödner Joch och Sellagruppe. Det lutar mot rätt bra redan här:


Vi befinner oss på Alta via Dolomites (ladinska), Dolomiten Höhenweg (tyska), Alta via Dolomiti (italienska) nr 2.
Denna vandringsled sträcker sig från Bressanone (Bolzano) i norr till Feltre (Belluno) i söder:


Corvara är navet i Dolomiterna som är en del av Sydtyrolen och Alperna. Här pratar man utöver tyska och italienska det ålderdomliga språket ladinska varför namnskyltarna innehåller tre namn med ladinska överst. Det blir lite förvirrande när jag försöker matcha namnet på skyltarna med namnet som anges på min Kompass-karta i skala 1:50 000

Tillbakablick mot Langkofel från Jimmys Hütte:


Från Jimmys Hütte går leden brant uppför. Langkofel i bakgrunden:


Tillbakablick ner mot Grödner Joch medSellagruppe till vänster och Langkofel i mitten


I 11:30-tiden når vi första passet: Passo Cir-Joch på 2469 möh. Vi har nu klättrat ca 330 höjdmetrar på en timme


Några alpkajor underhåller oss på Passo Cir-Joch (2469 möh):


Från Passo Cir-Joch går leden neråt ett tag innan vi börjar klättringen mot nästa pass. I den branta nerförsbacken möter vi denna "bergsget" som springer och hoppar uppför branten utan märkbar ansträngning och som det verkar utan att flämta det minsta. Imponerande!:


På väg ner från Passo Cir-Joch möter oss några snöfält som vi skråar över. I bildens väntra kant syns nästa pass som vi ska över. Det är Passo Crespeina som med sina 2528 möh blir vandringens högsta punkt:
Tillbakablick mot Passo Cir-Joch. Grödental (Val Gardena) och Seiser Alm i bakgrunden till höger:


Fjällglim med Grödental i bakgrunden:


Passo Crespeina (2528 möh) med högplatån Crespeina-Hochfläche i bakgrunden:


Crespeinasee (Lago di Crespeina) i botten av höplatån Crespeina-Hochfläche:


Vi stannar nära Crespeinasjön för lunchrast:


Liten alpklocka, Soldanella alpina, vid Crespeinasjön:
Mosippa vid Crespeinasjön:


Efter lunchrasten fortsätter vi vandringen på den relativt plana platån Crespeina-Hochfläche längs Alta via Dolomiti 2 mot passet Ciampaijoch:


Passet Ciampaijoch (2366 möh). Led 2 fortsätter snett framåt till höger. Led 14 ner i Langental går till vänster. Vi viker av brant åt höger längs led 4 ner mot Corvara:


Vy från passet Ciampaijoch (2366 möh) ner mot Ciampaisee (Lago di Campaccio) och dalen ner mot Corvara. Berget Sassongher (2665 möh) sticker upp till vänster:


Fjällsippa:


Äng full med smörbollar vid Col Pradat:


Sista branten ner mot Corvara är lång och mycket brant!


Ett tämligen nytt jordskred nära Corvara på Sellagruppmassivet:


Strax före klockan 16 når vi fram till Corvara:


Glada vandrare pustar ut i Corvara (1568 möh). Sassongher (2665 möh) i bakgrunden. Summa ca 500 höjdmeter upp och ca 1000 höjdmeter ner på 5.5 timmar inklusive raster:


Förberedelser pågår inför cykeltävlingen Maratona dles Dolomites (ladinska!) med målgång i Corvara. Sassongher (2665 möh) i bakgrunden:


Vi hinner svalka oss med en öl på Taverna Posta Zirm i Corvara innan vi kliver på bussen för återfärd till Hotel Mühlwald:


På väg in i bussen i Corvara för återfärd till Hotell Mühlwald. Sassongher (2665 möh) i bakgrunden:

Inga kommentarer: