2014-07-02

Vilodag i Bolzano

Vecka 27 (28 juni - 7 juli 2014) deltar vi i en vandringsresa till Sydtyrolen arrangerad av Friluftsfrämjandet i Upplands-Väsby.

Efter några dagars vandring i bergen får vi en välbehövlig vilodag med ett besök i Bolzano (Bozen på tyska) ca 95 km söderut (1.5 timme med buss) från vårt hotell i Mühlwald norr om Brunico (Bruneck).

Piazza Duomo med domen Sankta Marie Himmelsfärd - Chiesa parrochiale (församlingskyrkan) di Santa Maria Assunta - utgör ett naturligt centrum i Bolzano:


La Piazza på Piazza Duomo - vårt favoritkafé:


Några interiörbilder från domen:
1796 ställde de tyrolska godsen landet Tyrolen under Jesu hjärtas särskilda beskydd och lovade att varje år fira "Det heliga hjärtats" högtid. Framför denna bild - Immagine storica del sacro cuore di Gesù målad av Karl Henrici 1770 - blev detta löfte förnyat flera gånger:


Efter kyrkobesöket är det dags för lunch - i besvärande cigarrök:


Kön till Museo Archeologico dell'Alto Adige där ismannen Ötzi finns utställd ringlar sig timslång ute på gatan. Vi tar en promenad i staden istället och går över ån Talvera (Talfer) på Talfer-brücke med sin samling av hänglås:


På västra sidan av Talvero ligger Piazza della Vittoria:

En informationsskylt från 2004 berättar följande:
"Italienska fasacistregimen reste detta monument för att fira segern i första världskriget, en händelse som förde med sig delandet av Tyrolen och separationen av befolkningen i Sydtyrolen från Österrike, deras moderland.

Staden Bolzano, en fri, modern och demokratisk stad fördömer gågna tiders diskriminering och delningar, liksom alla former av nationalism och utlovar sitt engagemang för att befrämja en kultur baserad på broderskap och fred i den sanna Europeiska andan"

Vi följer Talvera söderut till dess utlopp i den större floden Fiume Isarco (Eisack) som har sin källa uppe i Brennerpasset:


Fiume Isarco förtsätter söderut och förenas strax söder om Bolzano med Fiume Adigo som rinner ut i Adriatiska havet strax norr om Po-floden:


Vi återvänder med bussen norrut till Hotel Mühlwald efter en avkopplande dag i Bolzano.

Inga kommentarer: