2010-04-06

Fältjägarstugan, Flatruet, Härjedalen

Påsklov. På turskidor från Ramundberget till Helags. Första etappen: Ramundberget - Fältjägarstugan. Ca 15 km. Brant uppåt första 2-3 km. Ca 200 höjdmeter. Bär skidorna i de brantaste partierna. Därefter fin skidåkning i lätt motlut på kalfjället ca 5 km till vindskyddet vid Svaletjakke. Liten stuga med kamin som man i nödfall kan övernatta i. Det finns ett litet vedförråd som man får använda i nödfall. Nödradio finns också. Det är skönt att komma in i stugan oh slippa den sydliga vinden på 5-10 meter/sekund. Får snart sällskap av ett par från Östersund som är ute på en dagstur och vänder tillbaka till Ramundbeget via Klinken. Byter om till torr tröja och jacka. Äter vår matsäck - varma koppen med mackor. Har varit ute mellan klockan 10 och 12:30. Klara för avfärd ca 13:30. Solen som värmde på förmiddagen har nu gått i moln. Morgonen var kylig - ner mot -10 grader. Nu är det några grader under noll. Den sydliga vinden har ökat. Tur att vi har medvind! Leden fortsätter svagt uppåt ca en kilometer. På krönet ser vi målet för dagen - Fältjägarstugan - långt borta på toppen av en kulle. Det är ca 7 kilometer dit. Ser lätt ut men från höjden vi står på - ca 1050 möh - till Fältjägarstugan som ligger på 1054 möh ska vi passera Mittån ca 900 möh. Leden går brant nedåt. Det är bitivs så brant att vi får mjölksyra i benen när vi bromsar med skidorna i plogformation:


Klockan 14:40 har vi passerat Mittån och är en bit på väg upp mot Fältjägarstugan. Det är ytterligare en ganska djup svacka som vi passerar. Det är mer kuperat än vad vi väntat oss. Leden är spikrak. Den väjer inte för toppar och svackor. Passar bätre för skoter- än för skidåkning. Men det är också huvudleden för skoter från Dalarna till Jämtland vi åker på. Trots allt ovanligt få skotrar och ännu färre skidåkare - inten en enda på sträckan Svaletjakke - Fältjägarstugan.


En halvtimme senare är vi på väg uppför det sista motlutet och har Fältjägarstugan inom nära synhåll:


Ytterligare en halvtimme senare stapplar vi fram till Fältjägarstugan där vi möts av stugvärden med fru och hund som hälsar oss välkomna. De har sett oss ett tag och har eldat i kaminen och satt på en stor kastrull med vatten så vi får det riktigt skönt med både varm stuga och varmt vatten att tvätta oss med. Fältjägarstugan har totalt 20 bäddar i 4 stycken 5-bäddsrum. Den drivs av STF. Ena halvan av stugan används för dagbesökare - mest skoteråkare. Den halvan värms inte upp, men är alltid öppen och har nödradio. Vi är de enda gästerna som stannar över natten. Det finns en liten butik där vi handlar konserverad gulaschgryta, hårt bröd och ett par lättöl till middag. Vi eldar och har det mysigt i denna fantastiskt fina stuga. Det finns utedass, en vedbod med gott om färdigkapad och -huggen ved, en brunn för slaskvatten och vatten att hämta i den lilla sjön alldeles intill. Ett gasolkök gör det enkelt att laga mat. Vilken lyx att ha stugan för sig själv! Värdparet bor i en liten stuga några tiotal meter vid sidan om. På kvällen studerar vi en samling tidningsklipp som beskriver den tragiska händelsen i början av mars 1944 då tre fältjägare avled i en storm på fjället. 1945 byggdes den första stugan på den här platsen. Den hade 5 bäddar. 1965 byggdes den nuvarande stugan. Den äldre skänktes till samebyn i Mittådalen och fungerar numera som renvaktarstuga i närheten av vindskyddstugan vid Svaletjakka. Det är svårt att finna lä och att hitta lämpliga platser att gräva ner sig på här uppe på kalfjället så stugan är viktig ur säkerhetssynpunkt. Stugan ligger höst uppe på en kulle med fantastisk panoramavy över omgivande fjäll - Helags, Skarsfjällen, Mittåkläppen ... . Vi vaknar på natten av vindens tjut - den verkar ha ökat ..

Inga kommentarer: