2010-04-07

Fältjägarstugan - Helagsstugorna

Vaknar strax före klockan 8. Lyssnar på P1s väderleksrapport: mulet men uppehåll, sydliga vindar 5-10 m/s. Tittar ut: solen lyser från en ganska molnfri himmel - bara tunna skyar, ingen vind hörs. Härligt! Enkelt beslut: fotsätt till Helagsstugorna.
Efter morgonbestyren, frukost, packning, städning kommer vi iväg i 10:30-tiden. Från Fältjägarstugan ser vi i stort sett hela vägen vi ska åka under dagen. Leden försvinner bakom krönet på Helagsfjällets långsluttande ostliga utlöpare:


Leden passerar krönet ca 1150 möh:


Första halvan av leden går i stort sett nedåt till lägsta punkten vid Helagsån. Men även här är det mer kuperat än väntat - många svackor och åsryggar att passera. Här syns Fältjägarstugan efter några inledande backar:


I 14-tiden har vi passerat lägsta punkten vid Helagsån och kommit en bra bit upp på Helagsfjällets ostliga utlöpare. Det är många höjdmetrar upp från Helagsån men vi har bra fäste efter att ha lagt på mer fästvalla vid lunchrasten nere vid ån. Den här sluttningen är också "slätare" än tidigare så den här klättringen är mindre ansträngande än gårdagens klättringar. Här syns Fältjägarstugan ca 10 km söderut:


Tre skidåkare bakom oss rastar innan de börjar sista klättringen:


I 14:30-tiden är vi uppe på krönet och kan blicka ner mot dalen norr om Helagsfjället med Sylmassivet i väster. Helagsstugorna syns nere till höger. Vi lämnar leden och tar sikte på stugorna. Härlig skidåkning på lagom hård skare i lagom brant medlut i strålande solsken. En bit ner kommer vi i lä bakom Helagsfjället. Fantastikt härligt! Det är så här man tänker sig vinterfjället i drömmarna. Vi hänger upp svettblöta kläder på tork och sträcker ut oss på liggunderlaget i solen.


Efter en timmes solande fortsätter vi nerfarten mot Helagsstugorna. Vi väljer väg så att vi håller höjd och slipper ytterligare uppförsbackar:


Det är en hel del gäster i stugorna. Två stora stugor "Nordan" och "Sunnan" med vardera sex fyrbäddsrum, torkrum och kök sväljer det mesta. Det finns ytterligare åtminstone en stuga - "Ostan" - som jag inte riktigt har koll på. Med litet övertalning och tur lyckas vi få ett fyrbäddsrum för oss själva i "Nordan"-stugan. Efter bastubad är det dags för middag i storstugan tillsammans med ett tjugotal gäster: nasi goreng som vi själva får blanda till från ris, räkor, kyckling, grönsaker, såser och kryddor. Choklad- och Princess-tårta som dessert till te eller kaffe. Mycket gott!

Inga kommentarer: