2010-04-09

Ramundberget

Åter en dag med bättre väder än vad väderleksrapporten säger. Det ska vara mulet med snöblandat regn, uppklarnande mot kvällen. Vi vaknar till strålande sol från en klarblå himmel. Efter morgonbestyren tar vi bilen upp till Ramundberget. Vi får köa nästan en halvtimme för att få varsin enkel liftbiljett upp till toppen av Ramundberget. En enda tjej betjänar tre olika köer för skidpass obeställda, skidpass beställda och skidskola - det ger inget bra första intryck av Ramundbergs-anläggningen, det grymtas en hel del i kön. Varför inte bjuda turåkare på lift upp till toppen - som i Sälen. Väl uppe på Ramundbergets topp får vi tre kilometers behaglig skidtur till Ösjöstugan vid Västra Ösjösjön(!) - märkligt namn, borde räcka med Västra Ösjön - annars borde väl stugan heta Ösjösjöstugan?. De sista branta utförsbackarna till Ösjöstugan:


Ösjöstugan är ett populärt utflyktsmål. Det är en riktig "våffelstuga". Vi äter en våffla med hjortronsylt innan vi sätter oss i sol oxh lä framför stugan. Fischer verkar vara ett populärt skidmärke. Mina röda Elan från 80-talet sticker ut:


Det är populärt med hundar som draghjälp:


Vi åker tillbaka till Ramundbergets toppstation. Strax under toppen, alldeles vid trädgränsen ligger restaurang Tusen (ligger kanske på 1000 möh?). Vi passar på att äta lunch här.


På väg ner från Ramundberget ser vi leden vi tog upp mot Fältjägarstugan på andra sidan Ljusnans dalgång:



Mittåkläppen:


Vi startar bilfärden hem i 15:30-tiden. Det är ca 38 mil till Falun med förväntad ankomst klockan 20 enligt GPS-en. Vi tankar i Sveg, tar en kopp kaffe i Orsa och anländer till Falun klockan 20:00.

Inga kommentarer: