2010-04-08

Helagstugorna - Kläppen - Funäsdalen

Målet för dagen: ta oss tillbaka till bilen i Ramundberget ca 30 km söderut. Alternativ 1: skida tillbaka samma väg som vi kom, övernatta i Fältjägarstugan och komma tillbaka till Ramundberget dagen efter. Alternativ 2: skida 12 km österut till Kläppen samt åka taxi söderut ca 50 km via Ljungdalen, över Flatruet till Funäsdalen och därefter vidare ca 20 km norrut till Ramundberget - totalt ca 70 km taxiresa för 900 kronor. Vi väljer alternativ 2 med tanke på de djupa dalarna vi annars måste avverka för att komma över Helagsån och Mittån. Väderleksprognosen är som vanligt pessimistisk: mulet, snöblandat regn, sydliga vindar och någon plusgrad. Verkligheten: sol genom tunna skyar, sydliga vindar och någon plusgrad. Vi får en riktig behaglig skidtur i lätt medlut de första 7 kilometrarna fram till den brantare nerfarten till Kesusjön. Där får jag också lönen för mödan att kånka på ca 2.5 kg kamerautrustning: ett par fjällripor dalripor:


Kesusjön med Kesuvallen i bortre (östra) änden. Kläppen ligger ca 2 km längre österut från Kesuvalen. Dit går bilvägen från Ljungdalen. Dit kan vi beställa en taxi för vidare transport till Ramundberget.


Klättring från Ljungans dalgång upp till parkeringen vid Kläppen i vattnig och slirig snö är jobbig, men vi kommer fram i 13-tiden ganska precis 3 timmar efter vår avfärd från Helagsstugorna.
En Volvo-lastbil med bräder och annat byggmateriel står där. Chauffören håller på att lossa lasten. Jag frågar om han har plats för två trötta skidåkare ner till Ljungdalen. Det går bra! Lite trångt i hytten men gott om plats för skidor och ryggsäckar i lastutrymmet. Inom en kvart är vi på väg. Jag frågar vart han ska. Funäsdalen! Bingo! Perfekt för oss. Vi får en behaglig transport på geggiga och sliriga vägar över Flatruet till turistbyrån i Funäsdalen. Chauffören, som bor i Funäsdalen och abetar på byggvaruföretaget XL Bygg Fresks där, är mycket trevlig och berättar för oss om Funäsdalen och dess omgivningar. Väl på turistbyrån ser vi att nästa skidbuss upp till Ramundberget går om 1.5 timme. Vi hinner precis fixa ett rum och installera oss på Hotell Funäsdalens vandrarhemavdelning innan jag tar skidbussen upp till Ramundberget och bilen.

Senare på kvällen firar vi med en mycket god middag på hotellrestaurangen: Ljunganröding med kokt potatis i skirat smör med sikrom och creme fraiche. Till detta en Härjedals Pils som stöd för myskoxarnas bevarande i Härjedalen (1 krona av priset går till detta ändamål).

Inga kommentarer: