2011-01-02

Båttur till Giftun Island för bad och snorkling

En heldagstur till Giftun Island. Efter en kort (ca 7 km) bussfärd ner till Hurghada (New) Marina i stadsdelen Sakala är vi ombord på vår utflyktsbåt redan i 9-tiden på morgonen.
Hurghada Marina är ett område som inte liknar något annat i Hurghada - ganska nytt (2008), kliniskt rent och tyst med restauranger och barer längs en 500 meter lång strandpromenad med en båthamn utanför. Det här är så långt från den egyptiska atmosfären man kan komma - och blir faktiskt tråkigt i längden. Vi åkte hit två av kvällarna i Hurghada.


En ny stor moské byggs strax norr om Marinan. Alldeles intill ligger Hurghadas fiskehamn och färjeterminal för trafik till Sharm El Sheikh och Saudiarabien:


På väg till Mahmya på Giftun Island. En hel armada av båtar går dagligen(?) ut till Mahmya:


Hurghada (Sakala) försvinner bakom oss:


Här ute på öppet vatten finns det en del sjöfåglar. Sotmåsar är vanliga:



En vitögd mås (överst) och en sotmås:


Efter ca en timmes båttur i 20 knop når vi fram till Mahmya på Giftun Islands sydspets. Lunchrestaurang och en tjusig toalettanläggning syns uppe till höger:


En vacker segelbåt passerar utanför:



Badstranden i Mahmya:


Hyra av snorklingsutrustning ingår i priset för utflykten. Det går utmärkt att snorkla direkt från badstranden. Klart vatten och fina korallrev alldeles utanför:


Före lunch åker vi med den större utflyktsbåten ut till fina korallrev på utsidan av Giftun Island. Jag ligger i vattnet mest hela tiden därute så det blir inga bilder.
De här båtarna ligger vid korallreven på utsidan av Giftun Island. Här kan man väl tänka sig att det finns hajar!:


En långnäbbad mås flyger förbi:



Vi "bussas" i mindre båtar mellan utflyktsbåten och bryggan:


Giftun Island i eftermiddagssol på väg tillbaka till Hurghada:


Klockan är 16:50 lokal tid och solen försvinner bakom de taggiga ökenbergen:


En katamaran och en yellow submarine(!) i skymningsljuset. Några minuter senare är det mörkt:

2 kommentarer:

Skatan sa...

Härligt!

Härliga bilder ... Du kan du!

Kram!

Göran Bength sa...

Ja det är ett riktigt paradis därute - lite för mycket folk där i Mahmya bara!
Men Giftun Island är stort så man skulle nog kunna hitta en egen strand om man ville - och hade tid. Tiden försvinner fort i köer till båttransporter, uthämtning av snorkelutrustning och lunch. Och så är dagarna korta - det blir mörkt strax efter klockan 17. Annars känns solen och temperaturen i luft och vatten som vi har det under en fin sommar här uppe i Norden - den stora skillnaden är egentligen längden på dagen som sagt.