2013-07-28

Katterjåkk - Katterjaure på cykel

Söndagen den 28 juli lastar vi cyklarna på bilen och kör de 13 milen från Kiruna till Katterjåkk tillsammans med Ullas son Kristoffer. Planen är att ta oss upp till sjön Katterjaure per cykel - ca 4 km och 200 höjdmeter. De första knappa två kilometrarna går längs en smal grusad bilväg som inte bereder oss några större problem bortsett från några mycket branta backar. Jag har ganska tung last med två sidoväskor bak med kamera och 100-400 mm objektiv i den ena och matsäck och extra kläder i den andra. Vägen övergår i en smalare och stenigare väg lämpad för 4-hjuliga motorcyklar. Den är bitvis smal och mycket stenig och trixig att cykla på. Det blir till att kliva av och skjuta på cykeln ibland. Någon gång får jag till och med bära cykeln uppför de brantaste partierna. Men upp kommer vi!

Kristoffer på väg längs grusvägen nere i björkskogen:


Stigen/vägen är fortfarande bred och väl cykelbar till en början:Efter bron - som är avsedd för snöskotrar - blir stigen smalare, stenigare och brantare:


Ulla - vars cykel inte är en riktig mountain-bike med sina 28 tums hjul och för smala däck - lämnar cykeln och går sista biten:


Målet är nått:


Min Scott vid Katterjaures strand. Lite väl tungt utrustad med pakethållare, skärmar, cykelväska fram, vajer med lås och ställ:


Lunchpaus vid stranden av Katterjaure:


Katterjaurestugan (privat):


Utsikt över Katterjåkk-dalen:
Tre norska tjejer - mor med döttrar - på väg upp, också på cykel:


Full fart ner längs grusvägen:


Väl nere vid Katterjåkk fortsätter vi längs leden till Riksgränsen där vi tar en välförtjänt fika med glass på Meteorologen Ski Lodge i gamla tullhuset - Riksgränsens äldsta byggnad.

Medan vi fikar mörknar himlen västerut. Ett häftigt åskväder närmar sig. Vi får bråttom att cykla tillbaka till bilen vid Katterjåkk men hinner inte fram innan regnet vräker ner. Genomblöta men nöjda med dagens äventyr lastar vi bilarna och återvänder till Kiruna.

Inga kommentarer: